Nieuw partnerpensioen: nabestaande moet na 5 jaar (weer) aan de bak

copyright Pixabay

Begin dit jaar lichtten sociale partners tijdens een Aegon-congres al een tipje van de sluier op, maar nu lijkt de modernisering van het partnerpensioen echt op stoom te komen.

De Volkskrant berichtte gisteren dat werkgevers- en werknemersorganisaties deze zomer op verzoek van Minister Koolmees een plan uitwerken voor een nabestaandenpensioen-nieuwe-stijl. Volgens het dagblad is het uitgangspunt daarbij dat er een eind moet komen aan de wirwar van regelingen die voor sommige nabestaanden financieel erg slecht kunnen uitpakken. Het idee is nu om bij elke regeling vijf jaar een jaarsalaris door te betalen als nabestaandenpensioen. Daarna stopt de uitkering.

Dit plan komt in grote lijnen overeen met wat sociale partners begin dit jaar opperden tijdens het Aegon Flitscongres over het partnerpensioen. Zij waren het erover eens dat er wat gedaan moet worden om schrijnende gevallen te voorkomen, maar stelden ook dat deze oplossingen geld kosten en dat daarom de uitkeringstermijn fors moet worden verkort. De nabestaande krijgt de mogelijkheid om een paar jaar na het overlijden van de partner weer ‘op te starten’ maar moet vervolgens volledig op eigen benen staan. Vooral voor mensen in sociaal-conservatieve en confessionele kringen, waar het eenverdiener model tamelijk standaard is, zal dit een mentaliteitsomslag vergen.

Daarnaast wordt volgens de Volkskrant bij sociale partners nagedacht over de mogelijkheid om het bedrag van vijf jaarsalarissen te gebruiken voor een levenslange uitkering. Het wordt dan een alternatief voor de overlijdensrisicoverzekering.

Niet duidelijk is op wat voor manier het plan zal uitpakken voor de financiële buffers van pensioenfondsen. In de afgelopen tien-vijftien jaar is het nabestaandenpensioen in veel regelingen flink versoberd omdat het te duur werd. Het is niet ondenkbaar dat het ‘vijf-jaarsalarissen-plan’ uiteindelijk goedkoper is dan het huidige stelsel en daarmee positief voor de financiële buffers en mogelijke kansen voor indexatie.

GEEN REACTIES