CNV: Bijna helft werkenden redt doorgaan tot pensioen niet

CNV: Bijna helft werkenden redt doorgaan tot pensioen niet
© KVNSBL, Pixabay

Bijna de helft van de werkenden, 45%, zegt het niet te redden om tot de pensioenleeftijd door te werken. Dit meldt vakbond CNV na eigen onderzoek onder 2700 leden boven de 45 jaar. Doorwerken tot het 70e levensjaar acht 66% van de respondenten onmogelijk. En 57% is van mening dat ze een zwaar beroep hebben.

De huidige regeling voor zwaar werk, de RVU (Regeling Vervroegd Uittreden) loopt eind 2025 af. Er is nog geen nieuwe regeling. Mensen met zware beroepen die versleten en ‘op’ zijn, kunnen dus straks niet meer eerder stoppen met werk. Daarom vinden er vandaag (27 maart) acties plaats op het Malieveld in Den Haag.

‘Doorwerken tot je erbij neervalt’

Van de respondenten geeft 62% aan dat ze graag eerder met pensioen willen maar dat dit financieel niet mogelijk is. “Het is ongekend dat zoveel mensen moeten doorwerken, terwijl ze eigenlijk niet meer kunnen. Veel van de respondenten zijn voor hun 20e jaar al begonnen met werken. Zij zijn simpelweg opgebrand. Het is voor het CNV volstrekt onacceptabel dat in een rijk land als Nederland zoveel mensen moeten doorwerken tot ze erbij neervallen”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Van de ondervraagden vindt 74% dat er snel een nieuwe regeling moet komen om eerder stoppen in een zwaar beroep mogelijk te maken. Maar gesprekken met kabinet en werkgevers liepen tot nu toe op niets uit. Fortuin: “De bouwvakker en verpleegkundige hebben geen boodschap aan politiek gekonkel. Die nieuwe regeling moet er dus snel komen. Daarom voeren we actie. We roepen het kabinet en werkgevers op om snel om tafel te komen.”

Arbeidsmarkttekort opvangen

Ook vakvereniging HZC, voor professionals in bouw, infra en aanverwante sectoren, fulmineert tegen de kennelijke onwil van de overheid en werkgevers om tot een structurele oplossing te komen. “Gewoon laten doorwerken om het arbeidsmarkttekort op te vangen zoals VNO-NCW lijkt voor te staan, gaat niet werken”, zegt Chris van Veldhuizen, directeur HZC en lid SER. Hij vindt het “volstrekt naïef” te denken dat extra beleid op gezondheid en vitaliteit ervoor gaat zorgen dat mensen in zware beroepen straks wel langer kunnen werken.

Bron: CNV, HZC

GEEN REACTIES