Waarde privégebruik auto van de zaak en de WIA

De waarde van privégebruik van de auto van de zaak wordt met ingang van 2013 aangemerkt als loon voor de werknemersverzekeringen.

De Wet uniformering loonbegrip heeft tot doel de verschillen in het loonbegrip tussen het loon voor de loonheffing en het loon voor de werknemersverzekeringen weg te nemen en zo te komen tot een uniform loonbegrip. Dit geldt voor alle aspecten van het loon voor de werknemersverzekeringen, dus voor de premieheffing, de vaststelling van het dagloon voor uitkeringen en het loon dat wordt verrekend met uitkeringen.

Dit schrijft staatssecretaris Wiebes aan de Tweede Kamer als reactie op brieven van mensen die hun inkomen verlaagd zien doordat de waarde van het privégebruik auto van de zaak als inkomen in aanmerking wordt genomen bij het bepalen van hun uitkering.

Dit is geen onvoorzienbare consequentie van de wet, aldus Wiebes, die erop wijst dat een motie met verzoek om de inkomenseffecten van de wet te repareren door de Tweede Kamer is verworpen. De verlaging van het inkomen vloeit rechtstreeks voort uit de uniformering van het loon “waardoor dit loonelement ook tot het loon voor de werknemersverzekeringen wordt gerekend, net zoals het tot het loon voor de loonheffing wordt gerekend. Er is voor gekozen om geen enkel onderscheid te maken naar gelang het moment waarop de auto voor het eerst ter beschikking is gesteld. Indien dit wel het geval zou zijn, zou discoördinatie ontstaan tussen het loon voor de heffingen en het loon voor de uitkeringen.

Uit voorgaande blijkt dat de kwestie op verschillende momenten onderdeel is geweest van overleg en besluitvorming. Ik begrijp dat de betrokkenen hierdoor geraakt worden, maar ik zie geen nieuwe feiten of onverwachte gevolgen. Ik zie daarom geen aanleiding om op de eerdere besluitvorming terug te komen.”

GEEN REACTIES