Op Koningsdag gemiddeld 20% meer inbraken in grote steden

Op Koningsdag gemiddeld 20% meer inbraken in grote steden
© 3345557, Pixabay

Inbrekers maken handig gebruik van de Koningsdagactiviteiten die massaal publiek trekken. Wanneer mensen op de rommelmarkt staan of een festival bezoeken, slaan de dieven hun slag. Dit kan leiden tot een verdubbeling van het aantal woninginbraken – althans, in de grote steden.

Dit blijkt uit de Woninginbraken Index van vergelijkingssite Independer, op basis van een ingediend Woo-verzoek bij de Politie. Koningsdag valt, net als Kerst, Oud en Nieuw en Carnaval, onder de dagen dat er bovengemiddeld vaak wordt ingebroken. Dieven weten dan zeker dat de bewoners een aanzienlijke periode niet thuis zijn.

Grootste risico’s in Amsterdam, Utrecht en Enschede

De drie gemeenten waar op Koningsdag het vaakst wordt ingebroken zijn:
Amsterdam +75,13% (gemiddeld 8 inbraken per Koningsdag, rest van het jaar gemiddeld 4,57); Utrecht +93,51% (gemiddeld 3 inbraken per Koningsdag, rest van het jaar gemiddeld 1,55); Enschede +146,72% (gemiddeld 2 inbraken per Koningsdag, rest van het jaar gemiddeld 0,81).

 

© Independer

Daling aantal inbraken op platteland

Opvallend is dat er in niet stedelijke gebieden, dus op het platteland, juist een daling te zien is op Koningsdag: daar neemt het gemiddeld aantal inbraken juist af met 22%. Landelijk gezien neemt het aantal woninginbraken met Koningsdag dan ook nauwelijks toe. “Het zou kunnen zijn dat de bewoners daar Koningsdag meer als een vrije dag zien en dan juist thuis zijn. De Koningsdagtradities van de festivals en live muziek op straat zijn toch vooral in de stedelijke gebieden te vinden”, zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Bron: Independer

GEEN REACTIES