Verzekeraars starten campagne tegen e-bikediefstal

Verzekeraars starten campagne tegen e-bikediefstal
© Ikaika, Pixabay

Het aantal gestolen e-bikes stijgt nog altijd. Fietsbezitters kunnen zelf veel doen om diefstal te voorkomen. Daarom zijn verzekeraars een bewustwordingscampagne gestart.

In 2023 zijn er 90.000 elektrische fietsen gestolen, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Politie. Dat is 45 procent meer dan in 2021. In de aangiftecijfers van de Nationale Politie is een duidelijke verschuiving zichtbaar van winkeldiefstallen en woning- en auto-inbraken, naar fietsdiefstal.

Het ‘aanbod’ voor dieven is dan ook enorm gegroeid. Vorig jaar was 57 procent van alle nieuw verkochte fietsen elektrisch, goed voor 80 procent van de omzet van alle fietsverkopen in ons land.

Winkels en stationsgebied populair bij dieven

Vooral in steden worden e-bikes gestolen. Populaire plekken zijn het winkelgebied (29 procent) en stationsgebied (21 procent). Juist doordat mensen hun e-bike hier vaak maar heel even achterlaten en hem dan minder goed vastzetten. Maar ook als je de e-bike thuis geparkeerd staat, is er 29 procent kans op diefstal.

Verzekeraars hebben al belemmeringen opgeworpen bij het verzekeren van elektrische fietsen. Daar komt nu een bewustwordingscampagne bij. Want volgens de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) en verzekeraars kunnen e-bike-bezitters zelf veel doen om diefstal te voorkomen.

Powerkey en slijptol

De hoofdboodschap is: gebruik meerdere sloten. Ook als de fiets in de schuur staat. “Elektrische fietsen die met een enkel slot vaststaan, zijn een makkelijke prooi. En mede door de opkomst van de powerkey en slijptol op de accu hebben moderne dieven een ringslot in een paar seconden los”, zegt Rogier Eenkhoorn, projectmanager bij S.A.F.E.

Deze preventiecampagne genaamd STAAT-E-LEKKER is een initiatief van Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.), Centrum Fietsdiefstal en verzekeraars Achmea, ANWB, Unigarant, ENRA, Kingpolis, ASR en Univé. Daarnaast wordt de campagne breed gedragen en verspreid door STAAT-E-LEKKER-partners waaronder de Fietsersbond, NS, slotenmakers, fietshandelaren, gemeenten en politie.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES