Verzekeraars weren fatbikes; diefstalrisico te hoog

Verzekeraars weren fatbikes; diefstalrisico te hoog
© Fahrradblog, Pixabay

Het wordt moeilijker om een fatbike te verzekeren. Kingpolis (onderdeel van de Alpina Group) verzekerde dit type elektrische fietsen al niet; nu stoppen ook Unigarant (ANWB) en Univé ermee. Reden is het te hoge aantal diefstallen. Unigarant verzekert ook elektrische bakfietsen van het merk Urban Arrow niet meer, tenzij ze een track & trace-systeem bevatten. Centraal Beheer beraadt zich nog.

De politie noemt de stijging van het aantal gestolen e-bikes in Nederland alarmerend. “We zien een trend van internationale bendes die op grote schaal elektrische fietsen stelen. De vraag naar deze fietsen neemt toe, dus zorgen dieven voor het aanbod”, verklaarde René Middag, coördinator mobiel banditisme bij de politie, voor diverse media. Volgens hem is Nederland een walhalla voor fietsendieven.

De ANWB meldde vorige week dat de verhaalde financiële schade door diefstallen van fatbikes inmiddels is opgelopen tot 800 procent van de premie. In Amsterdam is de diefstalfrequentie 90 procent, meldde een woordvoerder tegenover consumentenprogramma Radar. Het is dus niet de vraag of een fiets wordt gestolen, maar wanneer.

Stoer

De fatbike, een elektrische fiets met dikke banden bedoeld voor ruw terrein, werd dit jaar enorm populair. Reden is dat voor snorfietsen sinds kort een helmplicht geldt, en voor fatbikes niet. Daarnaast wordt de tweewieler met het ruige uiterlijk gezien als een stoere variant van de elektrische fiets. Hij is bovendien iets goedkoper dan de gemiddelde e-bike. Overigens voeren veel eigenaren hun fatbike illegaal op om een hogere snelheid te bereiken, waardoor het voertuig niet meer verzekerd is.

Extra sloten

Fietseigenaren zouden zelf veel meer moeten doen om te voorkomen dat hun e-bikes worden gestolen, zeggen Politie en het Verbond van Verzekeraars in een gezamenlijke verklaring. Ze noemen extra sloten, een gps-tracker, en registratie van de fiets bij Stop Heling.

 

 

GEEN REACTIES