VBO en Eerlijk Bieden starten pilot voor transparanter koopproces woningen

VBO en Eerlijk bieden starten pilot voor eerlijker koopproces woningen

VBO start een pilot om het koopproces van koopwoningen transparanter en eerlijker te maken voor de consument. De brancheorganisatie van makelaars, taxateurs en verhuurbemiddelaars gaat daarvoor een samenwerking aan met Eerlijk Bieden. Alle VBO-leden kunnen deelnemen aan de pilot, die halverwege september start. De makelaarsorganisatie komt hiermee tegemoet aan de wens die minister Ollongren (BZK) in april uitte in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer transparantie
VBO streeft ernaar het koopproces transparanter te maken. Nu weten bieders vaak niet wat anderen hebben geboden en waarom zij de woning niet hebben gekregen. Met behulp van de software van Eerlijk Bieden kunnen bieders hun bod via een online formulier uitbrengen. Als de deadline verstreken is, krijgen de verkopend makelaar en de verkoper een overzicht van alle biedingen en kiest de verkoper een koper. Hierna krijgen alle bieders gelijktijdig bericht, zodat zij weten of hun bod is geaccepteerd. Als vervolgens het koopcontract getekend is, kan de makelaar ervoor kiezen de gegevens van alle biedingen naar de bieders te sturen. Zo kunnen zij zien wat anderen hebben gedaan en dat meenemen als ze op een andere woning gaan bieden.

Keurmerk
Hans van der Ploeg, directeur VBO: “Een voordeel van dit systeem is dat het wordt beheerd door een onafhankelijke partij, waardoor het echt een keurmerk is naar de consument. Eerlijk Bieden voert audits uit van transacties die door het systeem gaan. Tijdens zo’n audit wordt gekeken of een transactie wel klopt met wat uiteindelijk in het Kadaster is vermeld. Dan kun je er dus van op aan dat het koopproces eerlijk en transparant verloopt. Is er toch een geschil, dan kunnen de verkooplogs bekeken worden door de tuchtcommissie die dan direct kan beoordelen of een makelaar heeft voldaan aan de verplichtingen.”

NVM Online Bieden
Tijdens het bieden hebben potentiële kopers via het systeem van Eerlijk Bieden geen inzicht in de andere biedingen. Het biedingsplatform dat de NVM gebruikt, NVM Online Bieden, geeft die mogelijkheid wel. Daar kunnen bieders precies zien hoeveel er geboden is en als reactie op een hoger bod hun eigen bod verhogen. De Consumentenbond ziet een aantal nadelen van dit systeem. Zo kan deze mate van transparantie een prijsopdrijvend effect hebben. Ook kan iemand meebieden die de woning helemaal niet wil kopen, alleen om de prijs op te drijven. Als deze bieder als koper wordt aangewezen, kan hij altijd nog afzien van de koop. Omdat bij het systeem van Eerlijk Bieden de biedingen niet meteen zichtbaar zijn, zal het prijsopdrijvende effect minder zijn. Wel is dit iets minder transparant.

 

GEEN REACTIES