‘Beleggers in duurzame beleggingsfondsen hebben recht op meer transparantie’

© Pixabay Free

De helft van de duurzame fondsen belegt toch in fossiel zo onthulden Follow The Money en Investico. Deze uitkomst strookt met de uitkomsten van de steekproef van ASN Bank onder 21 in Nederland bekende duurzame beleggingsfondsen die wereldwijd beleggen.

Duurzame beleggers die denken te investeren in groene fondsen, beleggen ongewild vaak in de fossiele industrie. Het klimaat speelt voor twee derde van de beleggers een belangrijke of doorslaggevende rol bij hun keuze om duurzaam te beleggen, blijkt uit onderzoek van IPSOS. Ook geeft de helft van de duurzame beleggers aan dat zij zich misleid voelen als blijkt dat een duurzaam fonds in de fossiele industrie zou beleggen.

Het is voor beleggers lastig te zien hoe duurzaam een fonds écht is. Je moet als belegger zelf aan de slag om echt te weten waarin je via een fonds belegt. De factsheets van fondsen bevatten in ieder geval de 10 grootste bedrijven waarin het fonds belegt, maar meestal niet alle beleggingen. Daarnaast vraagt die informatie ook kennis van zaken om het te kunnen begrijpen.

ASN Bank laat precies zien welke bedrijven zijn goedgekeurd om in te kunnen beleggen en is transparant over het duurzaamheidsbeleid, zoals het uitsluiten van alle investeringen in fossiele bedrijven. Juist van duurzame beleggingsfondsen mag verwacht worden dat zij open communiceren. Daarom moet de informatie waar beleggers recht op hebben beter, makkelijker en transparanter.

Bron: ASN Bank

GEEN REACTIES