Huurverhoging laagste sinds 1960

Nu de huizenmarkt voor kopers oververhit is en de prijzen van koopwoningen in hoog tempo stijgen, is bij de huurwoningen een tegenovergestelde beweging te zien.
Beleggende verzekeraars en pensioenfondsen alert.
De gemiddelde huur van huurwoningen is in juli 2021 gemiddeld 0,8% hoger dan een jaar eerder: de kleinste huurstijging sinds 1960. Dat maakt het CBS bekend op basis van nieuwe cijfers over de huurwoningmarkt. De huurprijs van sociale huurwoningen ging 0,3% omhoog terwijl huurders in de vrije sector gemiddeld 2,2% meer gingen betalen.

Regulering huurprijzen
Verhuurders kunnen niet volledig zelf bepalen met welk percentage zij de huur verhogen. Dat de gemiddelde huurstijging zo laag is, komt dan ook voornamelijk door een ingreep van de overheid. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid besloten vanaf 1 juli 2021 een jaar lang geen huurverhoging toe te staan voor sociale huurwoningen. In het jaar ervoor was de maximale huurverhoging nog 5,1% of 6,6%, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Dat er per 1 juli toch een verhoging te zien is in de gemiddelde huurprijzen van sociale huurwoningen, komt doordat woningen die aan nieuwe huurders worden verhuurd, uitgezonderd zijn van de maximale huurverhogingen.

In de vrije sector mogen de huren wel omhoog: hier geldt een maximum van de inflatie plus 1 procentpunt. Deze regeling geldt voor drie jaar en ging in per 1 mei 2021. Voor 2021 komt dit neer op een maximale verhoging van 2,4%. Normaal gesproken zijn verhuurders van vrijesectorwoningen vrij in het bepalen van de huurverhoging.

Impact coronacrisis
Ondanks de coronacrisis gingen de huren een jaar geleden nog flink omhoog. Bij de sociale huurwoningen van woningcorporaties was dit vorig jaar 2,7% en dit jaar 0,3%. Huurwoningen in de vrije sector werden vorig jaar gemiddeld 3,0% duurder en dit jaar 2,2%. Volgens het CBS werd in ruim 20% van de gevallen de maximaal toegestane verhoging van 2,4% toegepast.

Als een huurwoning aan een nieuwe huurder wordt verhuurd, zit de verhuurder niet vast aan de voorgeschreven maximale huurverhogingen. Vorig jaar steeg de huur voor nieuwe huurders nog met 9,5%. In 2021 was dat 7,2%. Worden de huurstijgingen voor nieuwe huurders weggefilterd uit de totale huurstijging, dan blijft er nog maar een stijging van 0,3% over. Bestaande huurders van sociale huurwoningen van corporaties gingen zelfs 0,1% minder betalen.

GEEN REACTIES