Calcasa: Nederlandse woningmarkt verduurzaamt, maar niet snel

calcasa kwartaalbericht woningmarkt verduurzaamt niet snel genoeg

BERICHTEN INDGEDIEND DOOR CALCASA WORDEN NIET MEER OP ONZE WEBSITE AANGEBODEN

Afbeelding  :Copyright https://mvopro.nl/

De Nederlandse woningmarkt verduurzaamt niet snel genoeg. Ook heeft een groot deel van de woningen nog geen definitief energielabel. Met het tempo van de afgelopen vijf jaar zal het gemiddelde energielabel op de woningmarkt pas in 2055 een A-label zijn. Dat concludeert Calcasa, een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed, in het pas verschenen kwartaalrapport.

Definitief energielabel ontbreekt nog vaak
Bij verkoop of verhuur van een woning is het verplicht een energielabel te overhandigen. Dit geldt al sinds 1 januari 2015 maar toch heeft nog zo’n 9% van de woningen bij een transactie geen definitief energielabel. Woningen die sinds deze verplichting geldt geen transactie hebben gehad, hoeven nog geen energielabel te hebben. Hierdoor heeft pas ongeveer 60% van de woningen een definitief energielabel. Sinds de verplichting geldt, is het aandeel energielabels op de totale woningvoorraad wel sterk aan het stijgen.

De woningvoorraad wordt steeds groener
Tien jaar geleden was het aantal woningen met een A-label nog sterk in de minderheid. De meeste woningen hadden een C- of D-label. Inmiddels is het aandeel A-labels toegenomen tot bijna 30% en ook het aantal B-labels is gestegen. Het aandeel C-labels laat weinig verandering zien. De toename van het aandeel groene labels is vooral ten koste gegaan van de D-, E- en F-labels. Het aandeel G-labels is nauwelijks gewijzigd.

Woningen waarvan meerdere labels bekend zijn, bijvoorbeeld doordat ze meerdere keren verkocht zijn, geven interessante informatie over de verbetering van de labels. De meerderheid van deze woningen heeft een beter label gekregen. De meeste woningen zijn één stap opgeschoven maar er is ook een grote groep woningen die twee of zelfs meer stappen hebben gezet. Opvallend is dat van de woningen met labels D tot en met G rond de 15% naar een A-label is gegaan. Een klein aantal woningen heeft een stap teruggezet. Dit komt het meest voor bij woningen met een B-label: maar liefst 18% van deze woningen kreeg later een C-label.

Verduurzaming per regio
Het tempo waarin de woningmarkt vergroent, verschilt sterk per provincie. De provincie Flevoland doet het goed. Hier is tussen 2015 en 2020 het percentage woningen met een A-label meer dan verdubbeld, van 20% naar 43%. Ook in Noord-Holland (nu 25%) en Zuid-Holland (nu 22%) is sprake van een verdubbeling. Hier was echter in 2015 het aandeel A-labels aanzienlijk lager, waardoor deze provincies nog sterk achterlopen bij Flevoland. Calcasa geeft aan dat als het tempo van verduurzaming van de afgelopen vijf jaar doorgezet wordt, het voor de meeste provincies tot 2055 duurt voor alle woningen voorzien zijn van een A-label.

In de grote steden heeft ongeveer de helft van de woningen een definitief energielabel. Almere heeft veruit de meeste A-labels: 58%. In deze stad zouden dan ook in 2030 al alle woningen een A-label kunnen hebben. Anders is dat in bijvoorbeeld Eindhoven en Breda. Nu is het aandeel A-labels daar nog 26% en het zou tot respectievelijk 2065 en 2070 duren voor beide steden alleen nog maar woningen met A-labels hebben.

Het nieuwe energielabel
Sinds 1 januari 2021 is het energielabel vernieuwd. Het geeft nu meer informatie over mogelijke maatregelen om een gebouw energiezuiniger te maken. Daarnaast wordt het nu door een energieadviseur vastgesteld. Eerder kon iedereen het label zelf online aanvragen. De bedoeling is dat het energielabel een beter beeld geeft van de stand van zaken. Volgens Calcasa heeft de invoering van de nieuwe methodiek niet geleid tot een verandering van de labels: nog steeds krijgt ongeveer 28% van de aanvragen het label A.

De invloed van het energielabel op de woningwaarde
In 2018 is uit onderzoek van Calcasa gebleken dat een beter energielabel een verhogend effect heeft op de verkoopprijs van woningen. Dit kwartaal heeft Calcasa hier opnieuw naar gekeken. In 2018 leidde een hoger energielabel gemiddeld tot een 2% hogere verkoopprijs. Dat verschil is nu opgelopen naar 4%. Dit percentage geldt bij een energielabel dat één stap beter is. Er is gekeken naar de verkoopprijs per m² van vergelijkbare woningen waarbij alleen het energielabel verschilt. In de vergelijking is de staat van het onderhoud niet meegenomen. Het is dus mogelijk dat een deel van het effect wordt verklaard door beter onderhoud.

Bron: Calcasa

GEEN REACTIES