Opbrengst koopwoning stijgt met gemiddeld 2% na verbetering energielabel

Opbrengst koopwoning stijgt met gemiddeld 2% na verbetering energielabel
© Pixabay

Een beter energielabel leidt tot een gemiddeld 2% hogere verkoopprijs van de woning. Des te beter het energielabel, des te groter het verschil in verkoopprijs. Dit meldt Calcasa, dat het prijseffect van energielabels bij de verkoop van een woning analyseerde over alle sinds 2015 verkochte woningen.

Prijseffect beter energielabel
In Nederland is de gemiddelde woningwaarde momenteel 297.000 euro; het gemiddelde prijseffect van 2% door een beter energielabel levert dan 6.000 euro op. Wanneer een energielabel 2 of meer labelstappen beter is dan dat van een vergelijkbare verkochte woning, dan stijgt het verschil in verkoopprijs naar gemiddeld 2,8% en bij een verbetering van 3 of meer labelstappen naar gemiddeld 3,6%.

Het prijseffect is onderzocht door verkoopprijzen per m2 van dezelfde soort verkochte woningen met een verschillend energielabel te vergelijken. In de analyse zocht Calcasa steeds naar setjes van verkochte woningen waarbij alleen het energielabel verschilt: de verkochte woningen hadden namelijk een gelijke locatie (gelegen in hetzelfde 6-positie postcodegebied), een gelijk woningtype en een gelijke bouwperiode.

Voorlopig label is stimulans
Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. In 2015 ontvingen alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel. Dit label is een schatting, gebaseerd op onder meer bouwjaar. Dit voorlopige label is bedoeld als stimulans om na te denken over mogelijkheden om energie te besparen. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet het voorlopige label definitief gemaakt worden.

Een energielabel kan 1 tot 4 sterren krijgen: 1 ster is het voorlopige label, bij 2 sterren is het energielabel aangepast door de woningeigenaar, bij 3 sterren is het label (op afstand) gecontroleerd door een deskundige en bij 4 sterren (hoogste klasse) is het label vastgesteld door een gecertificeerd adviseur aan huis. Zowel het 3- als 4-sterrenlabel is een definitief energielabel.

15% verkochte woningen heeft geen definitief label
Een onderzoek naar de relatie tussen verkoopprijzen en energielabels was eerder niet mogelijk, aldus Calcasa, omdat er onvoldoende woningen verkocht werden met een definitief energielabel. Sinds 2015 is het aantal verkopen met een definitief energielabel echter sterk gestegen. Desondanks heeft nog steeds circa 15% van de verkochte woningen geen definitief label. Bij verkochte vooroorlogse woningen ontbreekt zelfs bij 20% het definitieve energielabel.

Rijtjeswoningen worden het meest met een energielabel verkocht (89%) en dan met name rijtjeshuizen met bouwjaar na 2001 (93%). Daarentegen hebben verkochte beneden- en bovenwoningen en vrijstaande huizen het minst vaak een energielabel. Hetzelfde geldt voor hele oude woningen. Zo is slechts 72% van de verkochte woningen met een bouwjaar voor 1905 voorzien van een label.

Als we kijken naar de totale voorraad koopwoningen zien we dat het aantal A-labels is toegenomen. Inmiddels hebben 290.000 koopwoningen een definitief energielabel A. Deze toename is onder andere te verklaren door het aantal nieuwbouwwoningen dat aan de woningvoorraad is toegevoegd; nieuwbouwwoningen hebben altijd een A-label. Toch hebben nog steeds 458.000 koopwoningen een C-label.

Opvallend is ook dat 77% van alle huurwoningen een definitief energielabel heeft versus slechts 33% van de koopwoningen. Wel zijn er relatief meer koopwoningen met een A of B-label (34%). Huurwoningen hebben met name C en D-labels (58%).

Bron: Calcasa

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES