Maximale vergoeding op krediet blijft voorlopig 10 procent

Maximale vergoeding op krediet blijft voorlopig 10 procent
© Pixabay

De maximale vergoeding die kredietverstrekkers in rekening mogen brengen op leningen aan consumenten blijft 10 procent tot 1 juli 2022, als het aan minister Hoekstra van Financiën ligt. Dit blijkt uit een internetconsultatie, die loopt tot 4 juni.

Vorig jaar (10 augustus 2020) is de maximale kredietvergoeding tijdelijk verlaagd van 14 naar 10 procent in verband met de gevolgen van Covid-19. Deze tijdelijke verlaging is al eenmaal verlengd, tot 1 september 2021. De minister heeft de Tweede Kamer bij brief van 11 februari laten weten dat als de gevolgen van de crisis hiertoe aanleiding geven, hij een nieuw besluit zal voorbereiden om de kredietvergoeding langer tijdelijk te verlagen. Dit is nu dus het geval.

De maximale kredietvergoeding bestaat uit de wettelijke rente (nu 2 procent) en een opslag van 8 procentpunten. Deze geldt voor alle soorten consumptief krediet die worden verstrekt aan consumenten, zoals rood staan, doorlopend (goederen)krediet of een persoonlijke lening. De tijdelijke verlaging van de maximale vergoeding is ingevoerd om te zorgen dat consumenten tegen lagere maandlasten geld kunnen lenen voor consumptieve uitgaven, zolang Nederland wordt getroffen door de gevolgen van de coronacrisis. Omdat consumenten nog steeds een verlies van inkomen kunnen ondervinden door de pandemie en behoefte kunnen hebben aan krediet, wil de minister de maatregel nu verlengen tot 1 juli volgend jaar.

GEEN REACTIES