Afvalverwerkers pakken handschoen op

copyright Pixabay

Na forse kritiek van het Verbond van Verzekeraars op het grote aantal branden bij afvalverwerkings- en recyclingsbedrijven, lijkt de branche nu in beweging te komen.

De sector wil graag met de verzekeraars in gesprek om tot een oplossing voor het hoge aantal branden te komen, aldus Dick Hoogendoorn, directeur van de Vereniging Afvalbedrijven. “Het baart ons net zoveel of zelfs meer zorgen dan verzekeraars. Ik wil graag hun ideeën horen.”

Hoogendoorn reageert hiermee op uitspraken van Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond. Die zei zaterdag in EenVandaag dat het aantal branden in afval- en recyclingbedrijven te hoog is. In de jaren 2013, 2014 en 2015 waren er in totaal 13 grote branden met ruim 173 miljoen euro schade. Volgens Weurding is het risicobewustzijn in de branche te laag en moet het roer om.

Werkgroep
Het terugdringen van het aantal branden staat volgens Hogendoorn al langer bij de branche op de agenda. Zo boog een speciale werkgroep zich al gebogen over mogelijke oplossingen. Daaronder zijn betere brandbestrijdingstechnieken en het indelen van een opslag in verschillende compartimenten. Ook is de Vereniging Afvalbedrijven samen met andere branches in gesprek met de detailhandel over een systeem waarbij winkels oude matrassen terugnemen. Veel branden ontstaan door matrassen, waar gemakkelijk broei in ontstaat.

Kosten
Geld blijkt echter een remmende factor. Extra maatregelen kosten geld, stelt Hogendoorn. “Dat moet uiteindelijk opgebracht door burgers en bedrijven. Het is daarom belangrijk om een goede kosten-batenanalyse te maken.’ Daarnaast is het volgens hem onmogelijk om het aantal branden tot nul terug te brengen. Maar, zegt hij tegelijkertijd: “Het is evident dat we verder moeten gaan dan we tot nu toe zijn gegaan.”

Premies
Uiteindelijk is het terugdringen van het aantal branden niet alleen in het belang van omwonenden en het milieu, maar ook van de bedrijven zelf. Hoogendoorn: “Branden leiden tot verlies van grondstoffen – want zo zien wij afval – en hogere verzekeringspremies. Daar zitten wij niet op te wachten.”

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES