(Findinet) Verzekeraars willen letselschadeproces verder verbeteren

Verzekeraars willen hun uiterste best doen om het aantal openstaande letselschadezaken verder omlaag te brengen.

Dit meldde Verbondsdirecteur Leo de Boer vanmiddag tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over letselschade.

Het rondetafelgesprek werd georganiseerd door de Tweede Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie, met onder meer vertegenwoordigers uit de wetenschap, advocatuur, Stichting De Ombudsman, Slachtofferhulp Nederland, het Verbond en het Platformoverleg Letselschade Raad.

Aanleiding was het onderzoek van de Stichting De Ombudsman van afgelopen voorjaar, waaruit blijkt dat de afwikkeling van met name zware letselschadezaken beter kan. Het Verbond vindt het belangrijk zich daarvoor in te zetten. “Het verwerken van een letselschade vergt veel van een slachtoffer, dat beseffen wij maar al te goed. Niemand zit erop te wachten om verstrikt te raken in een web van politie, advocaten, letselschadebureaus, arbeidsinspecteurs en verzekeraars”, aldus De Boer.

Krachten bundelen

De Boer benadrukt dat het verzekeraars ernst is letselschadezaken zo snel en adequaat mogelijk af te wikkelen. “Niet voor niets hebben wij met alle betrokken partijen onze krachten in De Letselschade Raad gebundeld. En gelukkig zijn er de afgelopen jaren concrete maatregelen genomen, die de afhandeling van letselschade sterk hebben verbeterd. Denk aan de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL), het verkorten van afwikkelingstermijnen en de aanscherping van bedrijfsregeling 15 (over personenschade in het verkeer). We hebben al onze leden gebonden aan de GBL. Voor een optimale werking zouden we graag zien dat ook de advocatuur zich aan de code verbindt.” Versnelling

Verzekeraars krijgen jaarlijks zo’n 60.000 letselschademeldingen binnen. Uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek blijkt dat na drie jaar 96 procent van de verkeersletselzaken is afgewikkeld. Vier procent staat dan nog open, bijvoorbeeld omdat er nog medische behandelingen plaatsvinden en de medische ‘eindtoestand’ niet is bereikt. Niettemin vindt het Verbond dat het aantal openstaande zaken verder omlaag kan én moet. De Boer: “Wij onderschrijven de aanbevelingen van De Letselschade Raad en Stichting De Ombudsman en willen ons hard maken om het proces te versnellen. Zo willen we ons concentreren op een betere bekendheid van de GBL onder slachtoffers, willen we normen concretiseren, termijnen aanscherpen en processen en de normering van bedragen versnellen.”

Om die maatregelen goed te kunnen uitvoeren, is samenwerking tussen alle betrokken partijen volgens De Boer van groot belang. Om die reden hecht hij veel waarde toe aan de verbindende rol van De Letselschade Raad. “Wij zetten ons er binnen en buiten dit unieke platform sterk voor in om verdere verbeteringen aan te brengen en rekenen op politieke steun. Niet zozeer voor ons, maar vooral voor de slachtoffers, die zich dan kunnen concentreren op waar het echt om gaat: hun herstel.”

GEEN REACTIES