(Findinet) Verbond niet voor verplichte winterbanden

рHet zou betekenen dat bijvoorbeeld tweede auto’s die vooral als boodschappenauto worden gebruikt, aan de winterbanden moeten geloven.с

Uit onderzoek van het Verbond blijkt dat bijna één op de drie Nederlandse autobezitters winterbanden onder de auto heeft. Voor het verplichten van winterbanden voelen de meeste Nederlanders weinig. Iets meer dan vier op de tien ondervraagden vindt wel dat autobezitters met winterbanden korting moeten krijgen op hun verzekeringspremie.

Winterbanden zorgen voor extra veiligheid, omdat het profiel water en sneeuw beter kan afvoeren. Ook hebben de banden een andere samenstelling, waardoor ze bij temperaturen onder de 7 graden een betere grip op het wegdek hebben. De remweg is ruim de helft korter (30 tegenover 62 meter) dan bij zomerbanden. Uit onderzoek blijkt dat automobilisten met winterbanden minder schade veroorzaken.

Verplichting winterbanden

In Nederland is geregeld discussie of winterbanden verplicht moeten worden, zoals in landen als Duitsland en Frankrijk het geval is bij winterse omstandigheden. Bijna de helft van de Nederlanders is daar geen voorstander van, blijkt uit het Winterbandenonderzoek. Een kwart zou wel voor een verplichting zijn en nogmaals een kwart ziet zowel plussen als minnen.

Het Verbond van Verzekeraars vindt dat een wettelijke verplichting een besluit is dat de politiek moet nemen. Het Verbond benadrukt dat een verplichting een vergaande en voor de consument kostbare maatregel is. Het zou betekenen dat bijvoorbeeld tweede auto’s die vooral als boodschappenauto worden gebruikt, aan de winterbanden moeten geloven. Het Verbond vindt dat daarmee autobezitters die weinig rijden op kosten worden gejaagd.

Korting premie

Van de ondervraagden vindt 41 procent dat auto-eigenaren met winterbanden korting moeten krijgen op hun verzekeringspremie. Eén op de drie ondervraagden is het daar niet mee eens. Overigens geven sommige (internet)verzekeraars al korting op de premie bij aanschaf van winterbanden.

Bovendien geldt dat automobilisten die een jaar geen schade veroorzaken, een extra schadevrij jaar opbouwen waardoor de no-claimkorting stijgt. Het Verbond ziet dat ook als winterbandenvoordeel.

Slechts één op de tien ondervraagden vindt dat automobilisten die zonder winterbanden een ongeluk veroorzaken, zelf moeten opdraaien voor alle kosten. Een ruime meerderheid is het daarmee oneens. Van de autobezitters die nu geen winterbanden hebben, is 90 procent niet van plan om ze deze winter nog aan te schaffen. Meest genoemde redenen zijn te weinig rijden (42 procent) en de kosten (32 procent).

GEEN REACTIES