‘Een regenton en tegels eruit simpele oplossingen tegen schade door extreem weer’

Hoewel de meeste Nederlanders wel beseffen dat extreem weer een risico vormt voor schade aan hun huis, nemen ze nauwelijks maatregelen. Ze geven hun geld liever aan een vakantie uit, zo blijkt uit onderzoek van ‘de Nationale Keuzestress Monitor’, uitgevoerd door MSI Consultants. Zonde, want met makkelijke groene ingrepen, die niet perse duur hoeven te zijn, valt al veel overlast en schade te voorkomen. Simpel gezegd begint de oplossing op veel plekken met het verwijderen van tegels.

Hevige regenval wordt een steeds groter probleem, met veel wateroverlast tot gevolg. Meer dan de helft van de Nederlandse tuinen is nu vrijwel volledig betegeld. Bij hoosbuien kan het water amper weg omdat het riool de toevoer ook niet meer aankan met ondergelopen kelders tot gevolg. Het is dan ook belangrijk dat mensen hun huis regenbestendig maken. Een groen dak, dat is begroeid met planten, is een mooie oplossing. Het fungeert als waterbuffer omdat het water tijdelijk opslaat en langzaam afvoert, zodat het riool niet overbelast raakt. Maar een regenton is misschien al een eerste, minder ingrijpende oplossing. Met het water dat je daarmee opvangt kun je als het later misschien weer erg droog is, de planten water geven.

Daarnaast raadt IVN Natuureducatie aan om de tuin te vergroenen: tegels eruit, bloemen, planten en struiken erin. Het water wordt door de grond opgevangen en bovendien zorgt een groene tuin in de zomer voor heel wat minder hittestress. In een stenen achtertuin ligt de temperatuur op een zomerse dag vele graden hoger dan in een groene tuin. De temperatuur van een terrastegel loopt al snel op naar een onaangename 50 graden. Een groene tuin is voor mens en dier vele malen gezonder.

Bron: ANP – IVN, Instituut Voor Natuureducatie en Duurzaamheid

GEEN REACTIES