Thema ‘financiën’ heeft nog weinig prioriteit in vitaliteitsbeleid

AON: financien nog te weinig onderdeel vitaliteitsstrategie

Het thema ‘financiën’ komt er bekaaid vanaf als het gaat om het vormgeven en uitvoeren van het vitaliteitsbeleid van Nederlandse organisaties, zo zegt AON, adviseur op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen. Slechts bij iets meer dan de helft van de organisaties is dit thema onderdeel van de vitaliteitsstrategie. De overige thema’s doen het beduidend beter: het thema ‘sociaal’ komt in 66% van de gevallen voor, ‘emotioneel’ 65% maal en ‘fysiek’ 66% keer. Het thema ‘professioneel’ staat bij een grote meerderheid van organisaties op de agenda: 75% heeft erover nagedacht in de vitaliteitsstrategie. Dit blijkt uit de Global Wellbeing Survey 2021 van AON in samenwerking met IPSOS.

Geldzorgen verminderen veerkracht
Veel werkgevers zien het belang van gezonde financiën nog niet in als het gaat om veerkrachtige medewerkers. Bas van der Tuyn, director propositions & business development bij Aon’s Health Solutions, verbaast zich daarover: “Het zorgen voor veerkrachtige medewerkers is een combinatie van investeren in alle vijf onderdelen van vitaliteit: fysiek, sociaal, emotioneel, professioneel en ook financieel. Iemand kan bijvoorbeeld nog zo gezond leven en fysiek in topconditie zijn, als die medewerker door geldzorgen in de problemen zit, kunnen er klachten ontstaan zoals stress of verminderde productiviteit. Het gaat om het totaalplaatje van die vijf onderdelen van vitaliteit dat zorgt voor veerkrachtige medewerkers en financiën zijn hier een wezenlijk onderdeel van.”

Werkgevers bemoeien zich niet met individuele geldzaken van werknemers
Volgens het onderzoek ondernemen werkgevers wel degelijk actie op het financiële vlak. Meestal gaat het daarbij echter om pensioenopbouw, inkomensbescherming bij arbeidsongeschiktheid, kortingen en financieel advies. Zodra het om individuele geldzaken gaat, zoals ondersteuning als de werknemer schulden heeft of omgaan met geld in het algemeen, geven de meeste werkgevers niet thuis. Van der Tuyn: “Er lijkt een soort angst te bestaan om het met medewerkers over geldzaken te hebben. Dat is zonde, want schulden of onzekerheid over geldzaken leiden tot minder veerkrachtigere medewerkers. Door bijvoorbeeld te vragen of medewerkers financiële vrijheid ervaren, krijg je een ander gesprek dan wanneer je, gekscherend gezegd, naar iemands banksaldo vraagt. Met het invullen van een assessment kunnen waardevolle inzichten worden verkregen om medewerkers echt te helpen op financieel vlak.”

GEEN REACTIES