Solvabiliteit Aegon Nederland komt nog lager uit

copyright Pixabay

De Solvency II-ratio voor de Nederlandse activiteiten van Aegon kwam per ultimo 2016 uit op 135%. Dat is 6%-punt lager dan de verzekeraar eerder rapporteerde.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat Aegon vrijdag publiceerde. Bij de publicatie van de jaarcijfers, medio februari, bracht de verzekeraar nog een solvabiliteit van 141% naar buiten. Dat was al een aanzienlijke daling ten opzichte van een half jaar eerder (154%), onder meer door aanpassingen voor hogere inflatieverwachtingen. De daling van de Solvency II-ratio leidde tot bezorgde reacties van beleggingsanalisten en vermogensbeheerders. Nu komt de solvabiliteitsmaatstaf dus nog lager uit, op 135%. Volgens Aegon komt dit door een verandering in de berekening van de risicomarges.

Tijdens de publicatie van de jaarcijfers liet Aegon al weten dat de vermogenspositie van de Nederlandse holding door de verschillende Nederlandse werkmaatschappijen werd ondersteund middels het afdragen van in totaal €100 mln aan vermogen. Ook betaalt de Nederlandse holding voorlopig geen dividend aan de wereldwijde holding. Daarnaast heeft Aegon van DNB tot eind juni de tijd gekregen om te werken aan deze Solvency II-kwestie.

Overigens stelt Aegon in het jaarverslag dat bij de berekening van de solvabiliteitsratio nog geen rekening is gehouden met eventuele toekomstige claims vanuit de woekerpolissen, omdat dit volgens de verzekeraar op dit moment nog niet gekwantificeerd kan worden.

GEEN REACTIES