Over Kometen, Meteoren, Ateroïden en Meteorieten gesproken

Het komt regelmatig voor dat Meteorieten op aarde vallen. Recent nog viel er een dwars door het dak in de slaapkamer van een huis in de USA.

Komeet
Een Komeet heeft een zichtbare staart. Je herkent een komeet aan zijn staart, die honderdduizenden kilometers langs kan worden. Wanneer een komeet dicht genoeg tot de zon nadert, verdampen de ijsdeeltjes in het hemellichaam waardoor er een atmosfeer ontstaat, ook wel een coma genoemd. Zonnewind en de kracht van het zonlicht vervormen deze atmosfeer vervolgens tot een soort staart achter de komeet.

Groene Komeet
Wanneer een komeet relatief dicht langs de aarde scheert, kun je deze met het blote oog zien. Begin 2023 was de groene komeet C/2022 E3 zichtbaar vanaf de aarde. Een uniek moment, want deze komeet doet er vijftigduizend jaar over om rond de zon te draaien en was dus al die tijd niet in de buurt van de aarde geweest.

Asteroïde
Een asteroïde is een rotsachtig object dat net als planeten en kometen rond de zon draait. Vaak zijn asteroïden wel een stukje kleiner dan kometen. Het denkbaar dat onze planeet ergens in de komende honderden jaren wordt geraakt door asteroïde Bennu. Wetenschappers verwachten niet dat een mogelijke inslag van asteroïde Bennu tot een massa-extinctie zal leiden, omdat het rotsblok niet zo groot is.

Einde dinosaurustijdperk
Als een komeet of asteroïde met een grotere omgang de aarde zou raken, zijn de gevolgen mogelijk veel groter. Zo zorgde een meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden voor het einde van het dinosaurustijdperk.

Meteoor
Een meteoor is een stuk ruimtepuin dat zo’n staart mist en is doorgaans afkomstig van een komeet. Een meteoor bereikt de aarde niet. Het is niet meer dan een korte streep die je in de nacht aan de hemel ziet verschijnen.

Meteoriet
Overleeft een meteoor de reis door de dampkring wel, dan krijgt het de naam meteoriet. Zo’n steen uit de ruimte kan in theorie in je tuin landen, maar die kans is wel klein.
Schade veroorzaakt door een meteoriet valt doorgaans standaard onder de dekking van de opstalverzekering. Maar of verzekeraars zich realiseren dat een inslag van een Meteoriet groter kan zijn dan een overstroming van een rivier of breuk van een zeewering, dat is maar de vraag.

Want in geval een stad wordt getroffen door een groot hemellichaam, dan moet verwacht worden dat de schade regionaal catastrofaal is. Voorbeelden daarvan zijn beschreven op deze pagina van onze website : Collectieve gevaren.

GEEN REACTIES