Oud-directeur levensverzekeraar Conservatrix: ‘Dit is niet een fair traject geweest’

Waard Leven maakt overuren door vragen polishouders Conservatrix

Op 15 mei zette DNB voor het eerst het meest ingrijpende instrument in waarover ze beschikt: onteigening en gedwongen verkoop. Levensverzekeraar Conservatrix uit Baarn werd voor een euro verkocht aan Amerikaanse investeringsmaatschappij Eli Global. In NRC Handelsblad vertelt oud-directeur en aandeelhouder Ewout Henny zijn verhaal. “Dit is niet een fair traject geweest.”

Henny stelt dat DNB de nieuwe Europese rekenregels “te vroeg en véél te rigide” toepaste. “We hadden voldoende vet op de botten.” Ook wil DNB volgens hem minder spelers op de markt: “er is een strategie van consolidatie”. Bovendien zou DNB sinds de ondergang van DSB van Dirk Scheringa “niet meer zulke sterk betrokken aandeelhouders in de financiële sector” wensen.

Meerdere waarschuwingen
DNB kan een overdrachtsplan voorbereiden als zij van oordeel is dat er (zoals in de Wft is omschreven) ‘tekenen zijn van een gevaarlijke ontwikkeling met betrekking tot het eigen vermogen, de solvabiliteit of de technische voorzieningen en redelijkerwijs is te voorzien dat die ontwikkeling niet voldoende of niet tijdig ten goede zal keren’.

DNB had, na meerdere waarschuwingen aan Conservatrix, om de overdracht van aandelen verzocht omdat de levensverzekeraar over onvoldoende middelen beschikte om te kunnen voldoen aan de toekomstige verplichtingen ten opzichte van de polishouders. Volgens DNB daalde de solvabiliteit van Conservatrix tussen 2006 en 2015 van 400% naar 11%.

Ewout Henny heeft een andere lezing: “Dat komt doordat DNB steeds nieuwe regels invoerde, vaak tot verrassing van onze accountant.” Grootste probleem voor Conservatrix was de hypotheekportefeuille van 200 miljoen euro, die volgens Henny bestond uit hypotheken met NHG, dus relatief risicoloos. “Vanwege Solvency II moest die portefeuille opeens heel anders worden berekend.”

Bovendien werden de spelregels “met terugwerkende kracht” veranderd. “Andere landen om ons heen omarmden de overgangsregeling. Nederland was de enige in Europa die het per direct invoerde.”

Geen bedrijven met DGA-structuur meer
Henny zegt uit een vertrouwelijke notitie te weten dat DNB geen familiebedrijven met een DGA-structuur in de financiële sector wil. “Zo is ernaar gekeken: u bent een familiebedrijf en dat hoort niet in de branche thuis.” Ook zegt hij dat een eerdere koopovereenkomst met Eli Global in 2015, toen voor 45 miljoen euro, door DNB gedwarsboomd werd.

Ten slotte zou Henny in 2015 zijn gedwongen tot aftreden als bestuurder. “DNB biedt je dan de koninklijke weg, die waarschuwen: je kunt je nu nog terugtrekken, anders volgt er aftoetsing.”

Bron: NRC

GEEN REACTIES