Lloyd’s: annulering evenementen is grootste corona-schadepost

© Lloyd's of London

Verzekeringsmarktplaats Lloyd’s of London stelt dat het afgelasten van evenementen, beurzen en congressen tot nu toe de meeste corona-schade oplevert.

Dat blijkt uit een eigen berekening die Lloyd’s gisteren bekend heeft gemaakt. Inmiddels is tussen de 3 en 4,3 mrd dollar aan claims vanwege de virusuitbraak ingediend bij partijen die zijn aangesloten bij Lloyd’s. 31% daarvan komt voor rekening van ‘event cancellation’, waarmee deze categorie de grootste schadepost lijkt te worden. Overigens op de voet gevolgd door zaakschade, hoewel dit verder niet wordt gespecificeerd. Verliezen op kredietverzekeringen zijn goed voor 11%.

Slechts 7% van de mogelijke schade van 4,3 mrd dollar heeft direct betrekking op het Europese vasteland. Dit zal niet de totale Europese schade zijn, omdat Lloyd’s ondernemingen met een mondiaal risicoprogramma in een aparte categorie zet, samen met de Verenigde Staten. Deze categorie is verantwoordelijk voor maar liefst 58% van de ingediende claims. 15% komt voor rekening van het Verenigd Koninkrijk.

Voor heel 2020 zou volgens Lloyd’s de totale corona-schade uitkomen op 28 mrd dollar. Maar gezien de ruime range die nu al wordt gehanteerd, kan dit worden beschouwd als een zeer ruwe schatting. Lloyd’s geeft dan ook geen concrete uitsplitsing naar categorie en regio. Wel geeft de Londense verzekeringsmarktplaats aan dat behalve de genoemde schadeposten (evenementen, zaakschade en kredietverzekeringen) ook de reisverzekeringen er in zullen hakken. Daarnaast komen er extra claims binnen de categorieën ‘directors and officers’ (D&O) en ‘professional indemnity’.

Op de langere termijn zal de totale corona-schade voor verzekeraars mogelijk uitkomen op 203 mrd dollar, voorspelt Lloyd’s. Iets meer dan de helft hiervan zou het gevolg zijn van daadwerkelijke verzekeringsverliezen, de rest komt door afwaarderingen van beleggingsportefeuilles. Daarmee zou de corona-crisis veruit de grootste schadegebeurtenis in de geschiedenis van de marktplaats zijn. De orkaanseizoenen van 2005 en 2007 zorgden voor een schade van respectievelijk 116 en 92 mrd dollar. De tsunami in Japan (2011) bracht 40 mrd dollar schade, 9/11 27 mrd dollar.

GEEN REACTIES