Meer verzekerden willen vrije keuze zorgaanbieders

Consumentenbond dient handhavingsverzoek in bij Nza om uitblijven contractering zorgaanbieders
© fernandozhiminaicela, Pixabay

Verzekerden hebben bij het kiezen van een zorgverzekering meer aandacht voor een vrije keuze aan zorgaanbieders. Voor 17 procent van de overstappers was dit afgelopen jaar een reden om te kiezen voor een nieuwe zorgverzekering. Vorig jaar was dit nog 11 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het onderzoek laat verder zien dat meer verzekerden aangeven dat het uitblijven van een contract tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders van invloed was op hun keuze. Voor 19 procent van de ondervraagden gold dit in 2023; het jaar ervoor (2022) was dit van toepassing op 12 procent van de respondenten. Bij de keuze van een zorgverzekering vinden consumenten het belangrijk dat zij zonder bijbetaling terecht kunnen bij hun favoriete ziekenhuis.

Tot slot toont het onderzoek aan dat meer overstappende verzekerden hun nieuwe verzekering afsloten via vergelijkingswebsites. Dit percentage verzekerden steeg naar 41 procent. In voorgaande jaren was dat 34 procent (zowel 2023 als in 2022) en 26 procent (2021).

Verzekerden vergelijken zorgverzekeringen/zorgverzekeraars vooral op de hoogte van de premie en de dekking, aldus de onderzoekers. Ruim twee derde van de verzekerden (70 procent) die vergelijkingssites gebruikten als informatiebron geeft daarbij aan te hebben gezien dat zij zorgverzekeringen ook op andere aspecten kunnen vergelijken dan alleen op basis van de premie.

Bron: Autoriteit Consument & Markt (ACM)

GEEN REACTIES