Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfonds gestegen in september

dekkingsgraad pensioenfondsen stijgen in september 2021

De stijging van de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen zet ook in september door. In juli daalde de dekkingsgraad licht, maar in het grootste deel van 2021 verbeterde de financiële positie van de pensioenfondsen. Oorzaak is de gestegen rente. Dit blijkt uit de pensioenthermometer van Aon.

Indexeren
De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad komt in september uit op 110%. Vorige maand was dit 109%. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, die gebaseerd is op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is in september 105%. Vorige maand was dit nog 103%. De beleidsdekkingsgraad wordt gebruikt bij de beslissing om het pensioen wel of niet te indexeren of zelfs extra te verhogen of verlagen. Nu de beleidsdekkingsgraad steeds verder omhoog kruipt, wordt de roep om weer te indexeren steeds groter. Een grote groep gepensioneerden heeft immers al jaren geen indexering gehad. Toch is voorzichtigheid gewenst, want de ontwikkelingen kunnen ook weer omslaan naar de andere kant.

“Zoals het er nu naar uitziet wordt het transitie-FTK van toepassing vanaf 1 januari 2023. Bonden willen graag dat de fondsen eerder gebruik kunnen gaan maken van het transitie-FTK en tot indexeren kunnen overgaan”, aldus Aon. In het transitie-FTK kunnen pensioenfondsen al indexeren als de beleidsdekkingsgraad 105% is terwijl ze anders pas bij 110% mogen indexeren. Of dat echter verstandig is, is de vraag. “Bij het overgaan naar het nieuwe stelsel worden sommige deelnemers benadeeld, met name 40-plussers vanwege het afschaffen van de huidige doorsneepremie. Zij zullen gecompenseerd moeten worden. Ik kan mij voorstellen dat pensioenfondsen die rekening liever vanuit de wat grotere buffers willen betalen, dan eerst te indexeren en vervolgens toch weer te moeten korten”, zegt Frank Driessen, chief executive officer van Aon’s Retirement Solutions.

Negatieve beleggingsresultaten
Verschillende onzekerheden zorgden voor dalende aandelenbeurzen. Zo dreigde er een ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid, zijn er zorgen om de grote Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande, die dreigt om te vallen, en om de snel stijgende energieprijzen.

Dit alles had tot gevolg dat de aandelen van de ontwikkelde markten met 3% daalden en van de opkomende markten met 2%. Beleggingen in grondstoffen deden het met een stijging van 8% wel goed, door de gestegen prijzen van olie en gas. De hogere rente zorgde voor een daling van de waarde van vastgoed en de vastrentende waardeportefeuille, beide met ongeveer 3,5%. Op totaalniveau daalde de waarde van de portefeuille met 3%.

Gestegen rente
De grootste veroorzaker van de verbetering van de dekkingsgraad was deze maand de gestegen rente. De risicovrije rente over de eerste 40 jaar ging met gemiddeld 18 basispunten omhoog. Dit zorgde voor een afname van de verplichtingen met 3,5%. Dit is voldoende om de negatieve beleggingsresultaten te compenseren.

Bron: Aon

GEEN REACTIES