DNB over overbieden op woningen: ‘Zo kan het niet verder’

DNB over overbieden op woningen: ‘Zo kan het niet verder’

De bedragen die huizenkopers bieden boven de vraagprijs van een woning, lopen steeds verder op. Inmiddels wordt bij dertig procent van de huizen meer dan een halve ton overboden. In het laatste kwartaal van 2020 was dit nog maar bij vijf procent van de woningverkopen het geval. Dat blijkt uit een analyse die RTL Nieuws deed op cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) kan het zo niet langer.

Steeds meer overbiedingen

Het aandeel overbiedingen is in een jaar tijd toegenomen van 59 procent tot 81 procent van de woningverkopen. Het lijkt gewoon te worden om meer dan 50.000 euro meer dan de vraagprijs te betalen voor een woning. Het wisselt natuurlijk wel per prijsklasse en per regio hoeveel er overboden wordt. RTL Nieuws noemt een extreem voorbeeld van een vrijstaande woning in Hoogeveen (Drenthe) die te koop stond voor 400.000 euro en is verkocht voor 560.000 euro. Dat is maar liefst 160.000 euro boven de vraagprijs. De Drentse makelaar Jan Huisman verwacht niet dat het extreme overbieden normaal blijft: “Ik denk dat we op het einde lopen van deze gekkigheid. De prijzen zijn nog steeds onverminderd hoog. Maar het aantal transacties loopt terug.”

Tot 100.000 euro overbieden op een gemiddeld huis

Volgens de woningmarktcijfers van de NVM kostte een woning in het vierde kwartaal van 2021 gemiddeld 438.000 euro. RTL Nieuws becijferde dat in de prijsklasse van vier tot vijf ton, waar de gemiddelde woningprijs in valt, 69 procent van de woningen verkocht werd voor meer dan 25.000 euro boven de vraagprijs. Voor 38 procent van de woningen in deze prijsklasse werd minimaal 50.000 euro overboden en elf procent van de verkopen vond plaats tegen meer dan 75.000 boven de vraagprijs. Voor twee procent van de woningen werd meer dan 100.000 boven de vraagprijs geboden. Voor al deze percentages geldt dat ze het afgelopen jaar flink gestegen zijn. Verkopen van meer dan 100.000 euro boven de vraagprijs kwamen een jaar geleden zelfs nog niet voor in deze prijsklasse.

DNB: “Zo kan het niet verder”

In een reactie op de analyse van de woningmarktcijfers van RTL Nieuws geeft de DNB aan een onderzoek te willen starten naar de vraag of het overbieden op de woningmarkt beperkt kan worden. DNB ziet het grote aantal overbiedingen als een signaal van de oververhitte toestand van de woningmarkt. Olaf Sleijpen, directielid van DNB, zegt: “Ik denk dat iedereen het erover eens is dat het niet zo verder kan gaan.” Sleijpen wil een onderzoek starten naar de mogelijkheden om in te grijpen. Zo zou er een grens gesteld kunnen worden aan de overbiedingen ten opzichte van de vraagprijs en zou het biedproces transparanter moeten worden.

Het stoppen van de overbiedingen is volgens Sleijpen niet het enige dat moet gebeuren om de woningmarkt tot rust te brengen. De overheid zou een leidende rol moeten spelen in de oplossing. Dat kan enerzijds door meer huizen te bouwen en anderzijds door te kijken naar de hypotheekrenteaftrek, de jubelton en het belasten van het vermogen van woningeigenaren dat vastzit in de woning. Sleijpen benadrukt wel dat maatregelen grote gevolgen hebben voor huizenbezitters en daarom geleidelijk ingevoerd moeten worden.

Bron: RTL Nieuws

GEEN REACTIES