DNB: krimpende levenmarkt geen tijdelijk verschijnsel

Verzekeraars kunnen maatregelen niet uitstellen in de hoop dat de omzet weer terugkeert naar de oude niveaus.

Er moet rekening mee worden gehouden dat sprake is van een permanente omslag. Dat zegt Maarten Gelderman van de afdeling Macroprudentiële Analyse van DNB.

Krimp

Tal van trends, zoals concurrentie van banken en fiscale veranderingen, veroorzaken de krimp van de markt. “Banksparen is een belangrijke concurrent geworden voor vermogensopbouw bij een verzekeraar. Verder treft de aangekondigde beperking van de hypotheekrenteaftrek verzekeraars omdat bijvoorbeeld de spaarhypotheek minder aantrekkelijk wordt. Ten slotte is het vertrouwen in verzekeraars nog steeds laag als gevolg van de woekerpolisaffaire.”

Kostenreductie

Consolidatie van de verzekeringsmarkt en bedrijven die afslanken, zijn structurele antwoorden op de dalende inkomstenstroom. “Verdienmodellen uit het verleden zijn niet meer houdbaar’, zegt Gelderman. ‘Verzekeraars zullen hun vaste kosten verder moeten verlagen om winstgevend te blijven. Daarom letten we scherp op de uitvoering en geloofwaardigheid van kostenreductieplannen. Als verzekeraars hun plannen niet waarmaken, willen we weten waarom ze hun doelstellingen niet halen. Soms stellen we aanvullende eisen aan zo’n plan.”

Noodzakelijke herstructureringen

Ondanks de malaise op de markt voor levensverzekeringen is het aantal fusies en overnames bij verzekeraars nog beperkt. “Dit is onder meer te wijten aan de nasleep van de woekerpolisaffaire”, stelt Gelderman. “Verzekeraars snuffelen wel aan elkaar, maar het komt niet tot deals omdat er te veel onduidelijkheid is over de afloop van de woekerpolisaffaire. Het is van groot belang dat verzekeraars het met politiek Den Haag afgesproken flankerend beleid onverkort uitvoeren, omdat daarmee ook de weg wordt vrijgemaakt voor noodzakelijke herstructureringen.”

Meer informatie biedt het Overzicht Financiële Stabiliteit voorjaar 2012

GEEN REACTIES