AFM start verkenning naar en bloc toepassing door AOV-verzekeraars

De AFM kijkt vanuit het toezicht op producten- en productontwikkelingsproces naar het gebruik van de en bloc clausule en ook naar de kostenefficiëntie van het product.

Dit antwoordt minister Dijsselbloem op Kamervragen naar aanleiding van de uitzending van TROS Radar.

De minister reageert feitelijk op het gegeven dat sommige AOV-verzekeraars met gebruikmaking van de en bloc clausule de premies tussentijds verhoogd hebben. Hij geeft geen waardeoordeel en verwijst naar het advies van het Verbond van Verzekeraars.

In het algemeen is de minister van oordeel “dat verzekeraars hiertoe niet lichtvaardig moeten overgaan en de en bloc clausule zorgvuldig en terughoudend moeten toepassen”.

Ter nuancering van de beeldvorming in de tv-uitzending merkt Dijsselbloem op “dat verzekeraars de en bloc clausule ook toepassen om tussentijdse premieverlagingen door te voeren. Zo begrijp ik dat een verzekeraar die in de uitzending van Tros Radar naar voren kwam, heeft aangegeven dat de betreffende premieverhoging een klein deel van de portefeuille betrof en de eerste verhoging sinds 2001 was, terwijl deze verzekeraar in 2005 en 2007 premieverlagingen heeft doorgevoerd voor alle beroepsgroepen.”

Verzekeraars staan onder toezicht van DNB en AFM, merkt de minister op. “De Nederlandsche Bank houdt toezicht op de soliditeit van verzekeraars. Het inzetten van een en bloc clausule is één van de risico-mitigerende maatregelen die de verzekeraar ter beschikking staan om zijn soliditeit te waarborgen. De AFM houdt toezicht op de wijze waarop verzekeraars communiceren over premieverhogingen via een en bloc clausule en hoe een dergelijke verhoging strookt met wat in hun polisvoorwaarden staat.”

Sinds de publicatie van het AFM-rapport ‘Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor Zelfstandigen’ uit 2011 zijn veel en bloc clausules begrijpelijker gemaakt, aldus Dijsselbloem. “Het is voor consumenten en ZZP’ers door de verbeteringen nu vaak duidelijker dat de verzekeraar iets kan wijzigen en dat ze dan het recht hebben om de wijziging te weigeren of de verzekering te beëindigen. Dit neemt niet weg dat de redenen waarom verzekeraars wijzigingen doorvoeren in een aantal gevallen beter kunnen worden toegelicht en beter kunnen worden gespecificeerd. Dit heeft de aandacht van de AFM.”

De AFM heeft over de afgelopen 12 maanden enkele signalen gehad over en bloc clausules. In het licht hiervan zal de AFM vanuit het toezicht op producten – en productontwikkelingsproces (PPP) een verkenning starten naar het gebruik van de en bloc clausule bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Hierbij zal ook gekeken worden naar de kostenefficiëntie van het product.

GEEN REACTIES