Winst ABN AMRO licht gestegen, mede dankzij stijgende rentes

Winst ABN AMRO licht gestegen, mede dankzij stijgende rentes
© ABN Amro

ABN AMRO heeft het derde kwartaal afgesloten met een nettowinst van 759 miljoen euro, dat is iets hoger (2%) dan over dezelfde periode vorig jaar. Dit is voornamelijk te danken aan de gestegen rente.

Banken die geld stallen bij de Europese Centrale Bank krijgen daarover nu weer rente. Bedoeling is dat zij dit doorberekenen aan hun sparende klanten. Dit gebeurt tot nu toe te weinig naar de zin van veel spaarders. Toezichthouder ACM kondigde vorige week al aan te onderzoeken of de markt voor spaartegoeden wel voldoende concurrerend is.

Verschuivingen in spaartegoeden

ABN AMRO merkte dit door verschuivingen in spaartegoeden. Klanten migreerden hun gelden naar hoger renderende producten zoals deposito’s, waardoor de rentebaten voor de bank lager uitpakten dan over het tweede kwartaal – maar wel 20% hoger liggen dan dezelfde periode vorig jaar, op EUR 1,533 miljoen.

CEO Robert Swaak zei over deze discussie bij de presentatie van de kwartaalcijfers: “Sterke, veilige en winstgevende banken zijn belangrijk voor de maatschappij, omdat banken de economische groei ondersteunen door het financieren van bedrijven en investeringen, het betaalsysteem faciliteren, en financiële criminaliteit te helpen voorkomen.” Zijn woorden konden niet voorkomen dat de aandelenkoers van ABN AMRO op de dag van verschijning van de cijfers een forse duikeling maakte.

Zorgen over afkoelende economie

In dezelfde persverklaring sprak Swaak zijn zorgen uit over de afkoelende economie, de onzekerheid over de inflatie en de aanhoudende geopolitieke onzekerheid. Deze factoren raken de zakelijke prestaties van de bank echter vooralsnog niet.

De hypotheekportefeuille groeide met EUR 0,4 miljard en de zakelijke kredietverlening met EUR 0,3 miljard. Het marktaandeel hypotheken nam toe naar 15%. Daarnaast vielen er kredietvoorzieningen vrij ter waarde van EUR 21 miljoen.

De bank slaagde erin de de kosten onder controle te houden; de verwachte kosten voor 2023 liggen tussen EUR 5,1 en 5,2 miljard, lager dan aanvankelijk verwacht. Dit is te danken aan “goede kostenbeheersing” en een vertraging van investeringen, met name door de krappe arbeidsmarkt. Wel worden hogere kosten verwacht voor IT en voor Sustainable Finance Regulation: transparante communicatie over hoe duurzaamheidsrisico’s en -kansen worden opgenomen in beleggingsbeslissingen.

Bron: ABN AMRO

Update 10 november 2023

GEEN REACTIES