Nederland op negende plaats verhoging pensioenleeftijd

Uit een nieuwe studie van AgeCalculator.com blijkt dat Nederland wereldwijd de negende hoogste stijging van de pensioenleeftijd had tussen 2000 en 2020. Bulgarije spant de kroon met maar liefst een stijging van 13,26 procent. Estland en Letland volgen met een stijging van respectievelijk 11,93 procent en 10,57 procent. Nieuw-Zeeland, het enige niet-Europese land in de top-10, staat op de vierde plaats met een stijging van 9,84 procent. Nederland staat op de negende plaats met een stijging van 7,65 procent.

De studie analyseerde OESO-gegevens over de pensioenleeftijd in alle landen die beschikbaar waren van 2000 tot 2020 om te ontdekken welke burgers de grootste stijging van de pensioenleeftijd hebben meegemaakt. De in Parijs gevestigde Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is een forum voor overheidsfunctionarissen dat de impact en ontwikkeling van beleid bespreekt en analyseert met als doel het sociaaleconomisch welzijn van burgers in de hele wereld te verbeteren, .

Bulgarije neemt de eerste plaats in omdat de gemiddelde pensioenleeftijd van mannen en vrouwen in 2000 nog 56 jaar bedroeg, terwijl dat In 2020 was gestegen naar 63. De nummers twee en drie van de lijst, Estland en Letland, verhoogden in die periode de pensioenleeftijd van respectievelijk 58 en 59 jaar in 2000 naar 65 jaar in 2020. Nummer 4, Nieuw-Zeeland, kende een verhoging van 61 jaar in 2000 naar 67 jaar in 2020. De andere landen in top-10 zijn Hongarije (5), Roemenië (6), Slovenië (7), Portugal (8) en Litouwen (10).

Een woordvoerder van AgeCalculator.com gaf het volgende commentaar op de bevindingen: “De trend dat de pensioengerechtigde leeftijd in veel landen stijgt, weerspiegelt een complex samenspel van verschillende factoren. Sommige hiervan omvatten de verlenging van de levensverwachting van mensen, die is toegenomen dankzij medische vooruitgang. Een andere is de economische druk die zich vertaalt in mensen die niet comfortabel met pensioen kunnen gaan vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud. Tot slot speelt de verschuivende demografie een rol, zoals dalende geboortecijfers en een vergrijzende bevolking.”

Bron: AgeCalculator.com

GEEN REACTIES