Univé geeft code rood af voor woningen met rieten dak en houtkachel

© Pixabay

Verzekeraar Univé waarschuwt voor de risico’s van rietgedekte woningen in combinatie met zonnig lenteweer. Bewoners van woningen met een rieten dak krijgen het dringende advies om de komende tijd geen houtgestookte haarden en kachels te gebruiken.

Juist nu iedereen vanwege het coronavirus binnen zit, is de verleiding groot om gezellig de houtkachel of haard aan te steken. Maar bij droogte, een krachtige en schrale oostenwind of lage luchtvochtigheid droogt het riet uit en wordt het risico op brand groter. Het kleinste vonkje kan dan al tot grote problemen leiden. Juist nu het stookseizoen al een tijdje duurt, is door roetvorming in de schoorsteen de kans op vonken groter.

Manager Verzekeringsbedrijf Erik Dokter van Univé Dichtbij kent de problematiek maar al te goed: ‘Een droog rieten dak reageert ongeveer hetzelfde als een handjevol droog gras. Eén vonkje erbij en voordat je het weet staat het in lichterlaaie. Dan is er maar één goede raad: bij deze weersomstandigheden gewoon niet stoken.’

Schoorsteenbranden
Univé haalt cijfers van Brandweer Nederland aan, waaruit blijkt dat het gebruik van de haard in bijna één op de vier gevallen de oorzaak is van een brand. In 87 procent van deze gevallen gaat het om een schoorsteenbrand, waarvoor de blusdienst jaarlijks ruim 2.000 keer uitrukt in Nederland. Alleen al het afgelopen weekend brak op de Veluwe bij drie rietgedekte woningen brand uit die was veroorzaakt door de schoorsteen. Bij Univé zijn ruim 5.000 rietgedekte woningen verzekerd. Ongeveer de helft daarvan heeft een houtkachel of haard. Jaarlijks vindt minimaal een tiental schoorsteenbranden plaats bij rietgedekte woningen die verzekerd zijn bij Univé. Onderzoek laat zien dat bij veel branden van rieten daken met als oorzaak houtkachel of -haard, de drie voorgaande dagen er geen regen was gevallen.

Univé helpt haar leden bij het voorkomen van risico’s en het beperken van schade. In geval van de schoorsteenbranden wordt daarvoor in een aantal regio’s een preventie-adviseur ingezet.

Bron: Univé

GEEN REACTIES