Tentoonstelling over de wereld van het grote geld

Tentoonstelling over de wereld van het grote geld
© Carlijn Kingma

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog komt de inflatie boven de 10 procent uit. De oorzaak wordt veelal gezocht in hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne, maar dat is slechts een deel van het verhaal. De groeiende ongelijkheid is niet los te zien van de inrichting van ons geldstelsel. Dit maakt kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma duidelijk in de tentoonstelling ‘Het waterwerk van ons geld’.

In de tentoonstelling, nu te zien in Rijksmuseum Twenthe, wordt de rol van geld en bankieren door de eeuwen heen uitgelegd. Trekker van de tentoonstelling is de door Kingma getekende kaart, waarin zij het aandeelhouderskapitalisme uitlegt. Met behulp van de metafoor ‘geld als water’ brengt ze de wereld van het grote geld tot leven. Ze loodst de kijker door een landschap van onzichtbare geldstromen en verborgen krachten: een ontluisterende ontdekkingsreis naar de rol van geld in onze samenleving.

Het lijkt wel of de economie ten dienste staat van de financiële sector in plaats van andersom, concludeert Kingma verbaasd in haar begeleidende video. Maatschappelijk rendement stellen boven financieel rendement is in het huidige stelsel nagenoeg onmogelijk. Zij roept politici op om hun sturende rol te pakken en na te denken over een andere inrichting van ons geldstelsel.

Twee jaar onderzoek

De tentoonstelling en de kaart zijn het resultaat van een langlopende samenwerking tussen Kingma en journalistenplatform Follow the Money. De komende maanden zijn er diverse activiteiten rondom de tentoonstelling en wordt ook een nieuwe kaart met alternatieve geldstromen gepresenteerd in het Kunstmuseum in Den Haag.

Bron: Rijksmuseum Twenthe

GEEN REACTIES