Milieudefensie dreigt met procedure tegen financiële instelling

Milieudefensie dreigt met procedure tegen financiële instelling

Milieudefensie, dat in 2021 een geruchtmakende klimaatprocedure tegen Shell won, gaat nu zijn pijlen richten op de financiële sector. “Onze volgende klimaatrechtszaak richt zich tegen een Nederlandse bank, verzekeraar of pensioenfonds. Want die liggen op ramkoers met het klimaat.”

Achter grote vervuilers als Shell en andere oliereuzen gaan banken, verzekeraars en pensioenfondsen schuil. Die financieren de activiteiten of hebben er aandelen in. Daarmee spelen zij een belangrijke rol in de klimaatcrisis. “Hun uitstoot gebeurt vooral achter de schermen”, aldus de milieuorganisatie.

“We hebben banken, verzekeraars en pensioenfondsen keihard nodig om de meest ernstige gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen”, zo motiveert de ngo haar keuze voor de financiële sector. “De projecten waarin deze bedrijven geld steken bepalen of de wereld opwarmt tot boven de 1,5ºC of niet.”

Klimaatplannen doorgelicht

Milieudefensie liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren door bureau SEO. Dat lichtte in 2022 en 2023 de klimaatplannen van zeven financiële instellingen door: van ABP, PFZW, ABN AMRO, ING, NN Group Rabobank en Atradius. Geen van alle blijken een plan te hebben waarmee ze de klimaatdoelen van Parijs halen.

Helemaal onderaan bungelt kredietverzekeraar Atradius met het predikaat ‘heel gevaarlijk’. Relatief goed scoren pensioenfondsen ABP en PFZW met het oordeel ‘onvoldoende’. Pikant: volgens VBDO, de Vereniging van Beleggers voor duurzame Ontwikkeling, stond ABP tot voor kort op de 1e plaats van de lijst met meest duurzame pensioenfondsen.

Op 19 januari maakt Milieudefensie bekend welke instelling ze voor de rechter brengt. 2024 wordt sowieso een spannend jaar voor de ngo. Dan dient ook het hoger beroep tegen Shell.

Bron: Milieudefensie

GEEN REACTIES