Kamerlid Nijboer over Funderingsschade aan zeker 250.000 woningen

Herstelfonds funderingsschade moet huiseigenaren helpen
In het programma “Een Vandaag” is gisteren (26 juni 2023) uitgebreid aandacht voor de schade die het gevolg is van aanhoudende droogte.
PvdA kamerlid Henk Nijboer pleit voor het openstellen van een herstelfonds dat 50 % van de herstelkosten voor zijn rekening neemt.
Tekst in geel:
Opmerkelijke situatie:
De wand lijkt verzakt, maar de hoek van het gebouw
vertoont geen gebreken.
Kortom: hier is sprake van abominabel metselwerk. En dat heeft niets van doen met droogte.

Nieuwbouw
Tegenwoordig worden de meeste woningen voorzien van een betonnen fundament. En als er sprake is van een onstabiele grond, dan worden eerst betonnen palen geslagen die reiken tot op een stabiele plaat.

Zonder fundering
Maar vroeger werden veel huizen gebouwd zonder enige fundering. Gewoon een muur die op de grond werd gezet.

Fundering “Op Staal
Fundering op staal is een funderingswijze waarbij de muren of wanden, meestal door tussenkomst van een verbrede voet, rechtstreeks op de draagkrachtige bodem rusten. De verbrede voet is nodig wanneer de door de muur uitgeoefende druk groter is dan het draagvermogen van de ondergrond.

Houten palen
Waar sprake is van zeer instabiele grond, werden houten palen onder de muren geplaatst, zoals in Amsterdam veelal het geval is. Nadeel van houten palen is, dat de kop kan gaan rotten als die niet onder water staat.

Schade
Daar waar gebouwen worden geplaatst op instabiele grond, kan al rap schade ontstaan die het gevolg is van lichte aardschokken (gasbevingen) of door het inklinken van de ondergrond bij langdurig lage stand van het grondwater.

Collectieve gevaren
Of het nu gaat om een aardbeving, een aardgasbeving, storm, de inslag van een meteoor,
overstroming als gevolg van plaatselijke neerslag, overstroming die het gevolg is van rivieren die buiten hun oevers treden in het voorjaar, terrorisme, Schietpartijen, de explosie van een vliegtuigbom uit WOII, het instorten van een mijnschacht, Dijkbreuk, totale uitval van een Nutsvoorziening zoals Elektriciteit, et cetera :
In alle gevallen is er sprake van een catastrofe die onvoorzienbaar is en waarvoor feitelijk geen zinnige kansberekening bestaat. Hoe vaak stormt het? Hoeveel schade zal er zijn bij Oostelijke wind? Of bij een wind uit het noorden? Hoeveel valwinden treffen de verzekerde zaken? Ofwel : geen verzekeraar kan berekenen wat zijn kans op schade is en hoe vaak zich dat per jaar kan voordoen.

Dat is dan ook een goede reden voor het instellen van een verzekeringsvorm die alle collectieve gevaren dekt. Zeker waar het gaat om vergoeding van schade door genoemde oorzaken, gaat het niet zozeer om de lasten die de verzekeraars moeten dragen, maar om de financiering van de schadelasten. Vanzelfsprekend moeten de lasten gedragen worden door de inkomsten. Dus dan is het instellen van een verzekeringsvorm die door alle verzekeraars gezamenlijk wordt gedekt, de beste oplossing.

Vergoedbare schade
De waarde van onderpanden die door een collectief gevaar zijn getroffen, gaat er niet op vooruit en ook in dat opzicht doen verzekeraars er verstandig aan, deze schade vergoedbaar te maken. Verzekeraars zijn immers niet zelden betrokken bij de financiering van de verzekerde zaken! Zij hebben als eerste belang bij het in stand houden van de waarde!

Het regelen van schade
Verzekeraars zijn bij uitstek de aangewezen ondernemers, die een schade uitstekend kunnen regelen. De Overheid heeft tot nu toe immers niet aangetoond dat zij in staat is een adequaat schaderegelings-beleid te kunnen uitvoeren.

RTL : Jos Baeten
Een grote overstroming van een rivier of een dijkdoorbraak aan de kust. Volgens Jos Baeten, de baas van verzekeraar ASR, is de kans groot dat het gaat gebeuren. Maar een verzekering dekt de schade van zo’n grote ramp niet. Samen met andere verzekeraars pleit de topman daarom voor een gezamenlijke klimaatpot, waar burgers aan mee gaan betalen.
En dat is nu precies waar ondergetekende al sinds 1993 pleit bij Het Verbond van Verzekeraars.

Het Herstelfonds van Kamerlid Nijboer
Hij pleit dus voor een herstelfonds. De zoveelste belofte vanuit de Overheid, die niemand soelaas zal bieden. Zo verging het de Wet Tegemoetkoming bij Rampen en Ongelukken.
Ondanks waarschuwingen van ondergetekende, is deze Wet tot stand gekomen. En als het er op aan komt, dan geeft de Overheid “niet thuis” of nauwelijks thuis.

Dweilen met de kraan open
Het blijft dweilen met de kraan open, als de Overheid zich ergens mee gaat bemoeien.
En waarom gaat de Overheid zich ergens mee bemoeien ? Dat doet zij als de particuliere sector geen initiatieven neemt.

REGENVERZEKERING
Sinds 1921 kon men in Nederland Regenverzekeringen afsluiten. Zo konden uitbaters zich verzekeren van een schadevergoeding, als hun omzet minimaliseerde als gevolg van regen.
In 2006 is aanbieder Eurolloyd (voorheen Lugt Sobbe) overgenomen door Delta Lloyd.
En Delta Lloyd zag geen brood in verzekeringsproducten die met het weer van doen hadden.

Slecht Weer Fonds voor verregende evenementen
Via de nieuwe regeling kunnen verregende festivals een subsidie krijgen. Minister Jet Bussemaker van Cultuur stort een half miljoen euro in het fonds.
Op deze manier wil Bussemaker voorkomen dat de continuïteit van een evenement in gevaar komt. “Slecht weer kan een flinke spelbreker zijn bij festivals: storm, regen, hagel, lege stoelen en omgewaaide tenten. Bezoekers blijven weg en er moeten extra maatregelen worden genomen om optredens veilig te laten verlopen,” aldus het ministerie.

Gaat het weer een beetje, meneer Dröge?

Bron : Publicatie EenVandaag.tv

Door aanhoudende droogte en een laag grondwaterpeil dreigen honderdduizenden huizen te verzakken. Huiseigenaren die daardoor schade aan hun woning hebben, moeten met een herstelfonds financieel geholpen worden. “Een derde tot de helft zelf betalen.

De schade herstellen aan een woning met verzakte fundering, kan een huiseigenaar tot wel een ton kosten.

Miljardenplan
PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer vindt ‘dat we deze mensen niet aan hun lot kunnen overlaten‘. Een inschatting van hoeveel het plan van zijn partij en D66 moet gaan kosten, vindt hij lastig. Maar hij verwacht dat het al snel oploopt tot in de miljarden.

De funderingsproblemen spelen momenteel bij zo’n 250.000 woningen, maar deskundigen verwachten dat 1 miljoen woningen potentieel getroffen worden door funderingsschade. Bij een gemiddelde grondoppervlakte van 50 vierkante meter betekent dit een schadepost van 50.000 tot 87.500 euro per woning.

Bijdrage van waterschappen
Funderingsschade heeft vaak meerdere oorzaken. “Het hangt ook af van de fundering die je hebt“, zegt Nijboer. Maar dat droogte en een laag grondwaterpeil voor schade kunnen zorgen, staat vast.

PvdA en D66 willen dat waterschappen die bewust kiezen voor een lager grondwaterpeil een financiële bijdrage betalen. “De waterschappen hebben het waterpeil lager vastgesteld omdat boeren dat graag wilden. Maar dat leidt ertoe dat palen gaan rotten. Ik vind dus dat waterschappen moeten bijdragen aan het herstelfonds“, zegt hij.

Deel blijft voor rekening van de eigenaar
Nijboer ziet naast de waterschappen ook een rol weggelegd voor het Rijk. “Droogte is toch meer een algemene klimaatveranderingsoorzaak, dan moedwillig het waterpeil lager houden door waterschappen.” Daarnaast blijft wat de partijen betreft ook een deel voor de rekening van de huiseigenaar. “Die blijft toch verantwoordelijk voor schade aan zijn huis“, zegt het PvdA-Kamerlid.

Nijboer stelt voor dat er een commissie komt die per gebied vaststelt welk aandeel het waterschap, het Rijk en de huiseigenaar hebben gehad in de funderingsschade. “Het uitgangspunt is daarbij dat mensen een derde tot de helft zelf betalen“, zegt hij. De rest van de kosten zijn dan voor het Rijk en eventueel het waterschap.

Nu alleen een lening
Volgens Nijboer is het logisch dat het Rijk bijspringt om mensen met funderinggsschade te helpen. “Mensen komen diep in de problemen, dus je kunt dat niet allemaal op hun bordje leggen. Bij een grote ramp is het ook niet ongebruikelijk dat het Rijk bijdraagt. Ik vind dit vergelijkbaar“, zegt hij.

Op dit moment is er al wel een fonds waar huiseigenaren een ‘aantrekkelijke’ lening kunnen aanvragen, om de kosten voor funderingsschade mee te betalen. “Als je huis niks meer waard is heb je daar te weinig aan“, zegt Nijboer.

GEEN REACTIES