ING: vertrouwen van beleggers blijft dalen

ING: vertrouwen van beleggers blijft dalen

Het beleggersvertrouwen is in juni gedaald naar 69 punten. In mei was dat nog 73 punten. Als beleggers neutraal zijn, staat de stand op 100. Het vertrouwen is sinds medio 2021 aan het dalen vanaf ongeveer 145 punten en heeft de afgelopen maanden de laagste stand sinds 2014 bereikt. Dit blijkt uit de ING BeleggersBarometer. Beleggers zijn negatief over allerlei zaken, zoals de Nederlandse economie en de eigen beleggingsportefeuille.

Veel beleggers leden verlies

Van ruim de helft van de beleggers (57%) daalde de portefeuille in waarde. Vorige maand was dat nog 60%. Het gemiddelde verlies van een derde van de beleggers was in juni 8,8%. Dat is iets meer dan in mei, toen was het 8,1%. Ook het rendement van degenen die wel winst wisten te behalen, was lager. In juni was dit gemiddeld 6,39% terwijl dat in mei nog 8,05% was. Volgens Bob Homan, hoofd ING Investment Office, zijn de resultaten echter nog niet zo slecht: “De gemaakte verliezen vallen nog mee, als je beseft dat er dit jaar nauwelijks een schuilplaats voor beleggers was. Zowel obligaties als aandelen daalden gemiddeld meer dan wat deze beleggers ervaren hebben. Alleen grondstoffen en – binnen aandelen – de energiesector wisten dit jaar positieve resultaten te boeken.”

Beleggers zien kansen

Volgens het onderzoek denken de beleggers dat aandelen de komende drie maanden het meest kansrijk zijn (28%). Daarna volgen de beleggingsfondsen (19%). Voor deze maand zien ze kansen bij ASML (13%), Shell (12%) en Randstad, Unilever en Ahold Delhaize (allen 4%). Bob Homan: “Dit snap ik wel, de hele markt is dit jaar flink gedaald en sommige aandelen zijn zelfs gehalveerd, daar ontstaan toch weer kansen.”

Er is ook een groep beleggers (8%) die het meeste ziet in cryptomunten. Toch heeft ook een derde deel daar totaal geen vertrouwen in. Ongeveer een derde heeft er gemiddeld tot veel vertrouwen in. Dat zijn dan vaker beleggers jonger dan 44 jaar. Gemiddeld starten mensen met beleggen als ze 36 jaar. Slechts 15% is jonger dan 25 als ze voor het eerst gaan beleggen.

Economische groei

Over het gevolg van het personeelstekort in verschillende sectoren zijn de beleggers het niet helemaal eens. Een grote groep (73%) denkt dat dit een remmende werking heeft op de economische groei in Nederland. 15% denkt dat het vanzelf over gaat en 12% is ervan overtuigd dat het juist betekent dat de economie volop draait. “Het personeelstekort zie je tegenwoordig om je heen, van horeca die op bepaalde dagen dicht blijft tot aan het schrappen van vluchten op het vliegveld. Natuurlijk is dat vervelend, maar nu de economische groei afneemt is die erg sterke arbeidsmarkt wel weer erg prettig”, zegt Bob Homan.

Bron: ING

GEEN REACTIES