Slachtoffers drie beroepsziekten kunnen tegemoetkoming verwachten

Slachtoffers drie beroepsziekten kunnen tegemoetkoming verwachten
Karien van Gennip, minister van SZW. © RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Wie schade aan de gezondheid heeft opgelopen door werken met gevaarlijke stoffen, kan vanaf volgend jaar aanspraak maken op een eenmalige financiële tegemoetkoming. De regeling geldt in eerste instantie voor drie beroepsziektes: longkanker door asbest, allergische astma en CSE, ook wel schildersziekte genoemd. De lijst met beroepsziektes door gevaarlijke stoffen wordt de komende jaren verder uitgebreid.

Dat schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. De Regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB) gaat in per 1 januari 2023. Bedoeling is dat de regeling slachtoffers een korte en snelle route naar erkenning van hun beroepsziekte biedt. Zij kunnen een bedrag van € 21.000 ontvangen.

Jaarlijks worden in Nederland duizenden mensen ziek doordat ze tijdens hun werk in aanraking zijn gekomen met gevaarlijke stoffen. De gang naar de rechter is meestal ingewikkeld, omdat de ziekte zich vaak pas na jaren openbaart. Dan is de werkgever niet altijd meer in beeld.

De regeling gaat uitgevoerd worden door de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke Stoffen (ISBG) en het Landelijke Expertisecentrum Stoffengerelateerde Beroepsziekten (Lexces), dat per 1 juli start. Om een goede start te kunnen waarborgen, wordt begonnen met drie beroepsziekten waarover relatief veel kennis beschikbaar is. De regeling wordt vervolgens stap voor stap uitgebouwd.

Bron: Ministerie van SZW

GEEN REACTIES