Energiebesparing gaat ten koste van luchtkwaliteit

Energiebesparing gaat ten koste van luchtkwaliteit

Energiebesparing is door de hoge energieprijzen voor veel mensen belangrijk of zelfs noodzakelijk. Van de Nederlanders met een koopwoning is 90% dan ook gemotiveerder dan voorheen om daar iets aan te doen. Niet gek dus dat zo’n 48% van de huiseigenaren bezig is met het verduurzamen van de woning en dan in de eerste plaats met isoleren. Dat isolatiemaatregelen gevolgen kunnen hebben voor de luchtkwaliteit in huis is echter iets waar 27% geen rekening mee houdt. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden Bank.

Ventilatieroosters dicht

Als het buiten koud is en binnen lekker warm, of in ieder geval warmer dan buiten, is het verleidelijk om de ventilatieroosters dicht te houden. Hoe meer warmte er binnen blijft, hoe minder er gestookt hoeft te worden, denkt 52% van de huiseigenaren en zij houden ramen en roosters dicht. Dit leidt echter tot ongezonde lucht in huis. Het zorgt voor meer vocht in de woning en vergroot daarmee de kans op schimmel. Als er ook nog eens een open haard, houtkachel of pelletkachel gestookt wordt, kan er meer fijnstof en koolmonoxide in de woning blijven hangen.

“Met de stijgende energieprijzen en klimaatverandering is het logisch dat Nederlanders meer bezig zijn met verduurzaming. Het is verstandig om hierbij ook het binnenklimaat mee te nemen”, aldus Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken van Nationale-Nederlanden Bank.

Weinigen weten hoe je goed ventileert

Veel mensen (82%) denken dat het voor een goede ventilatie voldoende is om af en toe de ramen open te zetten. Zij verwarren echter ventileren met luchten. De woning moet inderdaad af en toe gelucht worden door de ramen open te zetten, maar daarnaast moet er continu geventileerd worden. Dat kan een ventilatiesysteem doen, maar het kan ook door ventilatieroosters open te laten staan.

Vooral jonge huizenbezitters tot 30 jaar (37%), denken bij het verduurzamen niet aan ventilatie. Van alle Nederlanders is dat 27%. Veel woningbezitters (73%) vinden een duurzame woning belangrijker dan een gezonde woning. Er is zelfs een groep van 10% die denkt dat ventileren niet nodig is voor gezonde lucht in huis.

Een gezonder binnenklimaat en tegelijk energie besparen

Wie gas wil besparen, kan gaan koken op inductie. Het gas verbruikt voor het koken maakt dan misschien een relatief klein deel uit van de totale gasrekening, door over te stappen op inductie komen er wel minder schadelijke stoffen vrij. Bijna de helft van de woningbezitters kookt al op inductie.

De verwarming lager zetten is voor 92% de manier om energie te besparen. Daarbij is het overigens wel belangrijk dat de temperatuur in huis niet te laag wordt. Koude lucht kan minder vocht vasthouden waardoor er condensatie op kan treden en daarmee kan er schimmel ontstaan. Minder lang of warm douchen is dan een betere besparingsmaatregel, 87% doet dat. Ten slotte zijn tochtstrips bij deuren en ramen ook populair (73%).

Bron: Nationale-Nederlanden

GEEN REACTIES