Dekkingsgraden pensioenfondsen nemen weer iets af

Aon: premie cyberverzekeringen stijgt flink

Na een stijging in oktober ging de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen in november weer licht omlaag. Vorige maand was de dekkingsgraad nog 127%, nu is dat 124%. De oorzaak is de dalende rente. De toename van de verplichtingen had een grotere impact dan de stijging van de waarde van de portefeuille. De indicatieve beleidsdekkingsgraad steeg nog wel licht: dit gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden ging omhoog van 120% naar 121%. Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

Goede prestaties voor de aandelen

November was een goede maand op de aandelenbeurzen. De inflatie zwakte af en de focus verschoof meer naar economische prestaties. De verwachtingen over de economische groei verslechterden en daarmee is er ook de verwachting dat de snelheid waarmee centrale banken de rente zullen verhogen, gaat vertragen.

Al met al was het resultaat dat de rente daalde en de rendementen op aandelen goed waren. Wereldwijde aandelen werden 5% meer waard, aandelen ontwikkelde markten 4% en aandelen emerging markets 10%. Ook de vastgoedaandelen stegen: 3%. Bedrijfsobligaties (2,8%) en high yield (3,9%) profiteerden van de dalende rente, net als de vastrentende portefeuille (8%). De totale portefeuille steeg met ongeveer 5%.

Toename verplichtingen

De goede rendementen zorgden echter niet voor een stijging van de dekkingsgraad. Daarvoor ging de rente te sterk omlaag. Na behoorlijke stijgingen eerder dit jaar daalde de rente met gemiddeld 35 basispunten over de eerste veertig jaren. Het gevolg was dat de verplichtingen met ongeveer 7% toenamen.

Veel pensioenfondsen indexeren

Veel pensioenfondsen maken gebruik van hun hoge dekkingsgraad door flink te indexeren. Bij ABP gaan de pensioenen met 11,96% omhoog, bij BPF Bouw met 14,52%, bij Zorg en Welzijn met 6% en bij PMT met 6,2%. “Wij vinden het positief dat fondsen iets extra’s kunnen doen. De huidige gepensioneerden kunnen dit goed gebruiken”, zegt Frank Driessen, CEO Aon Wealth Solutions Nederland, “maar wij adviseren fondsen om niet de grenzen op te zoeken. Zoals deze maand blijkt kunnen dekkingsgraden ook zo weer terugvallen en er zal straks ook buffer nodig zijn voor de overgang naar het nieuwe stelsel.”

Overgang naar het nieuwe stelsel

De Commissie Parameters heeft onlangs een rapport gepubliceerd met daarin een aantal aanpassingen. Zo wordt het rendement op aandelen bijgesteld van 5,8% naar 5,4% en wordt de UFR-systematiek aangepast. Ook krijgt het model voor het genereren van scenariosets een uitbreiding met een toestandsvariabele. “Wij verwachten dat de doorrekeningen van de bedragen zoals deelnemers die in mijnpensioenoverzicht.nl kunnen zien van het nieuwe stelsel iets minder gunstig uitkomen voor met name jongere deelnemers. Dit komt omdat in het nieuwe systeem risicovoller voor jongeren wordt belegd en daar staat nu iets meer extra rendement tegenover”, zegt Driessen, “dit zal naar alle waarschijnlijkheid een beperkt effect zijn.”

Bron: Aon

GEEN REACTIES