Dudley, Eunice en Franklin goed voor ruim 500 miljoen euro stormschade

Dudley, Eunice en Franklin goed voor ruim 500 miljoen euro stormschade

Op basis van een eerste inventarisatie schat het Verbond van Verzekeraars de verzekerde schade aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen als gevolg van de stormen Dudley, Eunice en Franklin in op minimaal 500 miljoen euro. Verzekeraars hebben al grote aantallen schademeldingen gekregen en de verwachting is dat er nog veel zullen volgen. Ter vergelijking: de eerste inschatting van de schade van storm Corrie op 31 januari van dit jaar bedroeg ‘slechts’ 10 miljoen euro. Hoewel verzekeraars hun best doen om de recordaantallen meldingen te verwerken, vraagt het Verbond verzekerden om geduld te hebben.

“Ondanks dat Nederland goed geanticipeerd heeft op de storm, mede dankzij waarschuwingen van het KNMI, Rijkswaterstaat en verzekeraars, hebben de februaristormen gezorgd voor recordaantallen meldingen en een enorm schadebedrag”, aldus Richard Weurding, algemeen directeur bij het Verbond. “Verzekeraars hebben opgeschaald en zetten alles op alles voor een vlotte schadeafhandeling. Klanten worden zo snel mogelijk geholpen, maar moeten in sommige gevallen rekening houden met wachttijden vanwege het grote aantal meldingen dat binnenkomt.”

Dudley, Eunice en Franklin veroorzaakten veel wind- en waterschades aan auto’s, woningen en bedrijfspanden. Zo veroorzaakten omgevallen bomen schade, waaiden er dakpannen en complete daken af en ontstonden er lekkages. Ook zonnepanelen en schuttingen moesten het ontgelden. Het is nog niet gedaan met de wind. Eerder losgeraakte daken, zonnepanelen en bomen kunnen alsnog voor extra schade zorgen. Weurding adviseert scheef gewaaide dakpannen weer op hun plek te leggen en losgekomen zonnepanelen weer vast te zetten, zodra dat veilig kan.

Geen regionale cijfers

Op basis van de eerste inventarisatie kan het Verbond nog niet zeggen hoe groot de schade in verschillende delen van Nederland is. Stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp verleent bij calamiteiten, meldt een uitzonderlijk druk weekend waarbij de hulp het meest nodig was in Zuid- en Noord-Holland. Ook de enige provincie waar geen code oranje of rood gold vanwege de storm, Limburg, is er niet zonder schade vanaf gekomen. Nadat storm Eunice de provincie had verlaten, stond de voorlopige teller daar op 800 schademeldingen. Dat meldt 1Limburg, het digitale nieuwsplatform van de regionale publieke omroep L1.

Nationale-Nederlanden: ruim 2.000 meldingen

Op zaterdag al meldde Nationale-Nederlanden dat er bijna 2.000 particuliere en ruim 100 zakelijke schademeldingen binnen waren gekomen. Dit aantal geldt voor Nationale-Nederlanden en de labels OHRA, ABN AMRO Verzekeringen, ING Verzekeren en SNS Verzekeren. De meeste meldingen kwamen uit Noord- en Zuid-Holland en Friesland. Storm Franklin moest toen nog Nederland binnentrekken. “Voor particulieren geeft het eerste beeld met name schade aan huizen, auto’s en tuinen. Vaak is de oorzaak het losraken van takken, dakdelen, omvallen van bomen en weggewaaide tuinspullen”, aldus Nationale-Nederlanden. Bij bedrijven zijn vooral de daken en losliggend materiaal op bedrijfsterreinen getroffen.

Veel schade aan daken

DakPro, een landelijk opererend dakdekkersportaal, gespecialiseerd in het uitvoeren van reparaties en onderhoud aan daken, dat spoedreparaties uitvoert, kreeg in het stormweekend meer dan 3.000 meldingen. Dat is zo’n veertig keer meer dan in een normaal weekend. Ook hier betreft het voornamelijk afgewaaide dakpannen en beschadigde daken, maar er werd ook schade aan schoorstenen gemeld.

Martijn Wijbenga, algemeen directeur van DakPro, vertelt: “Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Vanaf vrijdagmiddag 16.00 uur, toen storm Eunice Nederland binnentrok, heeft de telefoon bij ons roodgloeiend gestaan. Normaal krijgen we gemiddeld zo’n 75 meldingen over twee dagen, afgelopen weekend waren dat er tot zondagochtend meer dan 3000. Dat is ongekend. Om het aantal belletjes aan te kunnen hebben we zelfs tijdelijk de capaciteit van de telefooncentrale moeten ophogen.” Wijbenga geeft verder aan dat het nog weken kan duren voor alle schade hersteld is.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES