Cyberbeveiligingsbedrijf Eye stapt in verzekeringen

Cyberbeveiligingsbedrijf Eye stapt in verzekeringen
© Pete Linforth, Pixabay

Eye Securitiy, de twee jaar geleden opgerichte IT-beveiliger voor het midden en kleinbedrijf, levert vanaf vandaag ook cyberverzekeringen. Daarmee speelt de scale-up handig in op een turbulente markt.

Het wordt steeds moeilijker voor bedrijven om een cyberverzekering af te sluiten. Door de enorme toename van het aantal ransomware-aanvallen was de gemiddelde premie in december 2021 met 137% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat berekende verzekeringsmakelaar Aon vorige maand. In het mid-marktsegment waren over 2021 zelfs premiestijgingen van 250%. Ook het acceptatieproces voor cyberverzekeringen is vele malen arbeidsintensiever geworden.

Binnen 24 uur

Eye claimt nu bedrijven binnen 24 uur volledig te kunnen beveiligen en verzekeren tegen cyberschade. Het is voor zover bekend het eerste IT-beveiligingsbedrijf dat ook cyberverzekeringen aanbiedt.

Eye Security doet dit met een datagedreven oplossing: een totaalpakket dat beveiligingstechnologie combineert met een uitgebreide verzekering. Job Kuijpers, CEO bij Eye Security: “We hebben inmiddels bewezen dat alleen de combinatie van specifieke technische maatregelen de kans op een cyberaanval drastisch vermindert. Wij hebben de juiste data en kunnen daardoor snel een betere risico-inschatting maken, waardoor we bedrijven direct kunnen verzekeren. Hiermee halen we het cyberrisico volledig van de balans voor bedrijven.”

Systeemrisico’s

De afgelopen maanden heeft het bedrijf achter de schermen gewerkt aan het verkrijgen van alle benodigde vergunningen en het vinden van risicodragers. Eye Security werkt daarin samen met gerenommeerde partijen zoals Hiscox en Aon.

Klantbedrijven moeten de cyberverzekering altijd combineren met het totaalpakket van Eye Security. Hiermee worden dreigingen gedetecteerd en geblokkeerd, ontvangen bedrijven jaarlijks cyberadvies en wordt er direct ingegrepen bij incidenten om schade te beperken. Arjan Halma, Managing Director bij Eye Underwriting: “Het bijkomende voordeel is dat we aan de hand van real-time data bedrijven kunnen adviseren en direct in kunnen grijpen bij kwetsbaarheden waardoor de door verzekeraars gevreesde systeemrisico’s verdwijnen.”

Belangenconflicten

Experts vinden de aanpak van Eye innovatief en voorzien ook echt lagere prijzen, meldt het Financieele Dagblad. Maar daar staat tegenover dat een dubbelrol ook voor belangenconflicten kan zorgen. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat Eye een contract niet meer wil verlengen, omdat het merkt dat het netwerk kwetsbaar is. Of dat Eye een netwerk meer op slot zet dan wenselijk is voor de bedrijfsvoering van de klant.

Over Eye Security

Eye Security werd in 2020 opgericht door Piet Kerkhofs (CTO), Vincent van de Ven (COO) en Job Kuijpers (CEO). Zij zetten hun jarenlange ervaring bij de Nederlandse Inlichtingen- & Veiligheidsdiensten AIVD en MIVD in. Inmiddels bestaat Eye Security uit een team van 60 mensen uit zowel de cybersecurity- als de verzekeringsindustrie “met een gedeelde passie voor het bestrijden van (digitaal) onrecht”. Eye Security heeft onlangs een investering van 4,5 miljoen euro opgehaald met het Dutch Security Tech Fund van TIIN Capital.

Bron: Eye Security

GEEN REACTIES