Ruim twee derde wil meer verplichtingen als het gaat om woonveiligheid

Ruim twee derde wil meer verplichtingen als het gaat om woonveiligheid

Uit een onderzoek van MarketResponse dat in opdracht van Univé is uitgevoerd, blijkt dat 68% van de respondenten vindt dat de overheid voor het verbeteren van de woonveiligheid verder mag gaan dan het verplicht stellen van rookmelders. Ook zaken als koolmonoxidemelders, brandblussers en branddekens zouden volgens deze groep verplicht in de woning aanwezig moeten zijn. Van de respondenten vindt 82% het goed dat de rookmelderplicht er komt. Van 4% had het niet gehoeven. Er is echter nog een grote groep mensen die niet goed weet hoe je een rookmelder moet installeren.

Rookmelders ter preventie van slachtoffers

De overheid voert de verplichting voor het installeren van rookmelders in om zo veel mogelijk te voorkomen dat er slachtoffers vallen bij een woningbrand. Volgens het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid waren er in 2021 29 fatale woningbranden waarbij 33 mensen omkwamen. In slechts zeven gevallen waren er zeker functionerende rookmelders aanwezig. Bij elf branden waren er helemaal geen rookmelders en in vier gevallen waren ze wel aanwezig maar is niet bekend of ze functioneerden.

Uit het onderzoek van MarketResponse blijkt dat 15% van de Nederlanders onvoldoende kennis heeft over hoe een rookmelder juist op te hangen. Huurders hebben er daarbij meer moeite mee dan huiseigenaren. Wie een woning huurt, kan het klusje echter overlaten aan de verhuurder. Bijna een op de vijf Nederlanders hebben nog geen rookmelder in huis. Nog eens 10% heeft er wel een maar die werkt niet of is niet correct geïnstalleerd.

Meer rookmelders nodig

De meerderheid van de respondenten heeft de rookmelders in de gang of op de overloop gehangen. Dat is ook waar ze minimaal horen te zijn. Het advies van de brandweer is echter om ook rookmelders op te hangen in ruimtes waar brand kan ontstaan en in alle slaapkamers en de woonkamer. Op deze plaatsen ontbreken de melders in de meeste huishoudens nog.

Meer preventiemaatregelen mogelijk

Hoewel 68% van de ondervraagden vindt dat de overheid meer preventiemaatregelen mag verplichten, heeft een grote groep nog geen koolmonoxidemelder, brandblusser of blusdeken in huis. Slechts 40% van de respondenten zegt een koolmonoxidemelder te hebben, 29% heeft een brandblusser en 27% heeft een blusdeken. Toch zijn deze zaken gemakkelijk aan te schaffen.

Voorkomen is beter dan genezen, daarom geeft Univé nog wat tips om de kans op brand te verkleinen en er snel bij te kunnen zijn. Zo moet het pluizenfilter van de wasdroger regelmatig schoongemaakt worden en is het beter het apparaat alleen te gebruiken als er iemand thuis is. Ook opladers kunnen het best alleen overdag gebruikt worden en moeten uit het stopcontact gehaald worden als de accu vol is.

Bron: Univé

GEEN REACTIES