Geestelijke gezondheidsproblemen door financiële onzekerheid

Oproep Wiersema aan geldverstrekkers: maak werk van maatwerk
© Pixabay

In de afgelopen twaalf maanden heeft ruim een kwart van de Nederlanders (28 procent) last gehad van geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg van zorgen over hun persoonlijke financiën. Dit blijkt uit onderzoek onder duizend Nederlandse consumenten van credit managementorganisatie Intrum.

Het onderzoek toont verder aan dat de bezorgdheid over de eigen financiën ook een negatieve invloed heeft op sociale banden. Zo geeft 23 procent van de respondenten aan dat de relaties met vrienden en familie onder druk staan door geldgebrek.

Bovendien blijkt dat financiële onzekerheid effect heeft op de fysieke gesteldheid van mensen. Zo geeft 31 procent van de ondervraagden aan dat geldgebrek ervoor zorgt dat ze minder aandacht besteden aan hun lichamelijke gezondheid. Voorts voelt een derde van de consumenten (32 procent) zich aanzienlijk pessimistischer over hun financiële vooruitzichten dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Tot slot heeft 21 procent er geen vertrouwen in dat ze dit jaar genoeg verdienen om een comfortabel en stressvrij leven te leiden.

Om deze redenen is de consument druk bezig grip te krijgen op hun eigen financiën, aldus de onderzoekers. Zo overweegt 31 procent een extra baan of inkomstenbron om dit jaar de kosten van levensonderhoud te kunnen dragen. Ook wordt er gekeken naar besparingsmogelijkheden. Zo geeft 51 procent van de consumenten aan hun maandelijkse abonnementen te verminderen. Andere acties die ze de komende maanden ondernemen voor het managen van hun levenskosten zijn: het bezuinigen op leuke uitgaven (54 procent), winkelen bij goedkope winkels en/of winkels met kortingen (46 procent), maandelijks minder sparen (24 procent) en een baan zoeken die beter betaalt (20 procent).

De onderzoekers vervolgen dat het toch niet iedereen lukt elke maand rond te komen. Dit zou leiden tot het uitstellen of niet betalen van rekeningen. De eerste rekeningen die de consument laat liggen om binnen hun budget te blijven, zijn hun sportabonnement (76 procent), abonnementen op tv- en streamingsdiensten (75 procent), afbetaling voor een grote aankoop, zoals een auto (63 procent) en de afbetaling van een creditcardrekening of lening (61 procent).

Bron: Intrum

GEEN REACTIES