Traditionele creditcard verdwijnt op termijn

© ANP

Uit onderzoek van financieel adviseur Dirk Folkerts van creditcardvergelijking.nl blijkt dat creditcards waarmee je gespreid kunt terugbetalen binnenkort niet meer beschikbaar zijn in Nederland. Dit markeert een significante verandering voor de Nederlandse creditcardmarkt, aangezien creditcards vanaf dat moment niet langer functioneren als een volwaardige kredietoplossing.

International Card Services (ICS), de grootste creditcardverstrekker van Nederland, heeft de onderzoeker bevestigd dat zij vanaf 1 oktober 2024 volledig stoppen met de mogelijkheid voor gespreid terugbetalen. Sinds maart van dit jaar worden er geen nieuwe aflossingsschema’s meer aangeboden. Bovendien moeten tegen 1 oktober alle bestaande kredieten volledig zijn afgelost.

Het onderzoek wijst verder uit dat nieuwe spelers op de Nederlandse creditcardmarkt, zoals Bunq, op dit moment al geen kredietfaciliteiten hebben. Financiële instellingen zoals ING, Rabobank en American Express bieden binnenkort evenmin opties voor gespreid terugbetalen. Volgens de onderzoeker kunnen gebruikers bij deze aanbieders dan nog wel uitstel van betaling krijgen tot het traditionele einde van de maand, maar strikt genomen is er dan sprake van een “deferred debit card”.

Volgens de onderzoeker verdwijnt op termijn de mogelijkheid om met een creditcard gespreid terug te betalen volledig uit Nederland. Volgens hem zijn veel mensen zich er niet van bewust dat je met een creditcard geen saldo kunt overhouden na het einde van de maand. ICS en andere creditcardverstrekkers bieden nog wel uitstel van betaling aan bij creditcardtransacties. Indien er niet tijdig wordt terugbetaald, worden er meestal boetes opgelegd. Zelfs als er geen sprake is van een gespreide kredietovereenkomst.

Bron: ANP en Netcapital B.V.

GEEN REACTIES