Overzichtsbundel Adfiz hamert op belang van onafhankelijk advies

Adfiz gooit het roer om met Prestatie Onderzoek

Vandaag is de uitgave van Advies in Cijfers verschenen, een overzicht van de onafhankelijke financieel adviesmarkt. De bundel, voor de tweede keer uitgegeven door branchevereniging Adfiz, geeft inzicht in de omvang, de impact en vooral het belang van financieel advies.

Met een marktaandeel van 61% behoort de Nederlandse onafhankelijke financieel adviesmarkt, samen met die van het Verenigd Koninkrijk en België, tot de sterkste in Europa. Meer dan 60% van de verzekerings- en hypotheekomzet gaat via onafhankelijk adviseurs. De grootste omzetbron voor onafhankelijk advieskantoren is zakelijk verzekeringsadvies. De meeste advieskantoren zijn in 2019 opnieuw gegroeid in klantenaantallen en in omzet. Acht op de tien advieskantoren hebben de omzet met gemiddeld 16% zien toenemen (8% rapporteert een daling, 13% blijft gelijk).

Provisieverbod
Die cijfers zouden nog hoger zijn, als de toegang van particulieren tot financieel advies beter was geweest, vooral voor kwetsbare groepen. Adfiz wijt die slechte toegang tot financieel advies aan het provisieverbod en de nadruk op advieskosten. Daardoor zijn vooral financieel laaggeletterden en huishoudens met een laag inkomen vaker aangewezen op doe-het-zelven.

Dat is een latent probleem, want huishoudens die zich wél laten adviseren, bouwen in 15 jaar twee tot vier keer zoveel vermogen op. Financieel advies draagt bij aan financiële discipline, vergroot de spaarzin, helpt schulden voorkomen, beschermt beter tegen risico’s en verbetert de algehele gezondheid. De onafhankelijk adviseur is dan ook voor zo’n 50% van de consumenten het belangrijkste aanspreekpunt op financieel gebied. Maar meer dan 60% van huishoudens met een laag inkomen geeft aan advieskosten niet te kunnen betalen. En 2,5 keer zoveel huishoudens met weinig financiële kennis kiezen voor financieel doe-het-zelven doordat ze opzien tegen de advieskosten.

Verontrustende cijfers
De bundel geeft verontrustende cijfers over de gevolgen hiervan: 70% van de Nederlandse huishoudens heeft enige financiële zorgen en 20% kampt met betalingsproblemen. Die problemen beperken zich niet tot lage inkomens, want ook bij werknemers met een salaris boven de 65.000 euro geeft 1 op de 5 aan van loonstrook naar loonstrook te leven. En die financiële zorgen zijn niet alleen op persoonlijk vlak een probleem, maar ook maatschappelijk en voor werkgevers. Een werknemer met financiële problemen die voltijds werkt en een modaal salaris verdient, kost een werkgever gemiddeld 13.000 euro per jaar. Kosten die veroorzaakt worden door de gevolgen van stress: verminderde concentratie, lagere productiviteit en een hoger verzuim. Op jaarbasis hebben we het dan, omgerekend naar de hele beroepsbevolking, over een kostenpost van ruim 8 miljard euro voor werkgevers.

Er is kortom een groot maatschappelijk belang om de toegangsdrempels tot financieel advies weg te nemen, waar Adfiz dan ook al langer hartstochtelijk voor pleit. Bijdragen aan de oplossing die de brancheorganisatie noemt zijn onder meer: aftrekbaarheid van advieskosten, verlaging van de assurantiebelasting, en dekking van onderhoudskosten vanuit de premie.

Bron: Adfiz

GEEN REACTIES