Meer bevoegdheden voor AFM en DNB

meer bevoegdheden voor AFM en DNB
© Px

Toezichthouders AFM en DNB krijgen meer mogelijkheden om waarschuwingen te geven bij overtredingen, sneller over te gaan tot publicatie van een waarschuwing of een besluit tot het opleggen van een bestuurlijke sanctie, en namen te noemen van financiële instellingen bij het openbaar maken van bevindingen en conclusies van onderzoek. Daarnaast kan DNB sneller bepaalde kerngegevens openbaar maken die door banken worden gepubliceerd.

Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft deze wijzigingen voorgesteld naar aanleiding van de internetconsultatie van de Wet transparant toezicht financiële markten. Gedurende acht weken konden belanghebbenden reageren op het wetsvoorstel. Het ministerie van Financiën presenteerde gisteren het verslag van de internetconsultatie.

Respondenten geven aan over het algemeen achter het belang van transparantie te staan. Rapportages met ondernemingsspecifieke onderzoeksresultaten kunnen zeer relevante informatie voor beleggers en andere financiële consumenten bevatten. Maar tegelijkertijd constateren de respondenten ook dat de behoefte aan meer transparantie veronderstelt dat er meer informatie over het functioneren van de toezichthouders zelf beschikbaar komt.

Met dit wetsvoorstel beoogt de minister die informatie ook te geven. In de memorie van toelichting licht Dijsselbloem toe dat openbaarmaking ook bijdraagt aan de verantwoordingsfuncties van de toezichthouders. Hoewel dit in veel gevallen niet het eerste doel van openbaarmaking is, blijkt uit openbaarmaking van bijvoorbeeld sancties dat de toezichthouders ingrijpen en welk gedrag zij als risico zien voor het publiek.

Het wetsvoorstel is nu voor advies aan de Raad van State gestuurd.
Bron: Min. Fin.

GEEN REACTIES