DSW stapt af van beleid van gunstige premiestelling

Topman Chris Oomen verlaat DSW 'onder druk'

Zorgverzekeraar DSW brengt de premie van de basisverzekering meer in lijn met het marktgemiddelde. Het wijst op een voorzichtige koerswijziging.

De maandpremie van de basisverzekering van DSW stijgt komend jaar van €112 naar €118. Dat betekent dat de verzekeraar komend jaar uitkomt op de premie die door het Ministerie van VWS voor komend jaar is voorspeld. In de afgelopen jaren positioneerde DSW zich als een partij die ‘in het belang van de klant’ voor een lagere premie koos. DSW deed dit vooral door extra reserves in te zetten. Het leidde tot een forse toestroom van nieuwe klanten.

Maar dit beleid heeft wel de solvabiliteitspositie aangetast van de zorgverzekeraar. Eind vorig jaar kwam de Solvency II-ratio uit op een matige 136%, bij een streefpercentage van 127%. Er is daarom nog maar relatief weinig vermogen meer om ‘terug te geven aan de klanten’. Dit is dan ook de belangrijkste reden voor de relatief grote premiestijging. Het Ministerie van VWS rekent op een teruggave van de reserves met €32 per verzekerde, DSW geeft ‘slechts’ €24 terug. Niet duidelijk is of DSW door de teruggave onder de eigen streefsolvabiliteit zakt. Het is in zekere zin voorzichtig manoeuvreren voor de verzekeraar. Nog minder reserves teruggeven, leidt tot een hogere premie waardoor DSW zich uit de markt kan prijzen en klanten weglopen.

DSW blijft wel vasthouden aan het eigen risico van €375, tien euro lager dan wettelijk. Om dit te financieren verhoogt DSW, net als afgelopen jaar, de basispremie met vijf euro.

GEEN REACTIES