DNB: Tweederde van alle aankopen in 2019 werd gepind

DNB: Tweederde van alle aankopen in 2019 werd gepind
© Pixabay

Het aantal pinbetalingen is in 2019 opnieuw toegenomen. Tweederde (67%) van alle aankopen in winkels, horeca e.d. werd gepind, melden DNB en Betaalvereniging Nederland na onderzoek. Het aandeel contactloze pinbetalingen was in 2019 met 43% voor het eerst niet alleen hoger dan het aandeel contante betalingen, maar ook hoger dan het aandeel pinbetalingen met pincode (24%). Slechts 32% van de aankopen werd afgerekend met contant geld, in 2018 was dat nog 37%.

Tussen 2018 en 2019 daalde het totale aantal contante betalingen door consumenten in winkels, in de horeca, benzinestations, op de markt en bij dienstverleners van 2,53 miljard betalingen (met een waarde van EUR 34 miljard) naar 2,28 miljard betalingen (met een waarde van EUR 32 miljard). Het aantal pinbetalingen steeg in deze periode van 4,28 miljard betalingen (met een waarde van EUR 108 miljard) naar 4,70 miljard betalingen (met een waarde van EUR 116 miljard).

De toegenomen verschuiving van contant naar pinnen komt grotendeels door substitutie van contant door contactloos, vooral bij kleine bedragen. Steeds meer consumenten pinnen contactloos, vooral met de pinpas. Hierbij valt op dat iets minder dan een kwart van alle consumenten aangeeft niet over een contactloze betaalpas te beschikken, terwijl ruim 90% van alle passen inmiddels contactloos is. Mogelijk is een deel van deze consumenten zich er niet van bewust dat deze optie op hun pinpas zit.

Tikkie
Ook bij onderlinge betalingen (transacties tussen familieleden, vrienden, collega’s en kennissen onderling, in totaal 485 miljoen transacties) is een verdere verschuiving van cash naar elektronisch te zien. Nederlanders deden in 2019 bijna 570 miljoen onderlinge betalingen, met een totale waarde van EUR 23 miljard. Bij 54% van de onderlinge betalingen werd contant geld gebruikt en bij 45% een elektronische betaalwijze, zoals Tikkie/Betaalverzoek of een overschrijving via een mobiel bankieren app. Tussen 2018 en 2019 daalde het aandeel contant geld met 5 procentpunten, en dat van elektronisch geld overmaken steeg met 7 procentpunten. In 2018 deden consumenten nog 59% van hun onderlinge transacties met contant geld, 38% elektronisch en 3% met een andere betaalwijze, zoals een cadeaubon.

Net als in 2018 zijn tieners koploper qua groei in het aandeel pinbetalingen aan de kassa (+10 procentpunten). Maar consumenten van alle leeftijden zijn in 2019 vaker gaan pinnen. Bij onderlinge transacties is de toename in elektronisch geld overmaken het grootst bij Nederlanders in de leeftijd van 25 tot en met 54 jaar (+12 á 13 procentpunten).

Coronamaatregelen
Zoals te verwachten valt, zet de toename van elektronisch betalen in 2020 verder door. Niet alleen door de voortgaande digitalisering, maar vooral door de maatregelen rond de coronacrisis. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat mensen die normaliter contant betalen nu vaker (contactloos) pinnen. Een eerste indicatie hiervan is de afname van cash opnamen bij geldautomaten met omstreeks 30% in de afgelopen weken.

Bron: DNB

GEEN REACTIES