Sterke stijging schuurinbraken in 2023

© Pexels, Yaroslav Shuraev

In 2023 zijn ruim elfduizend schuurinbraken gepleegd in Nederland. Dit is een stijging van 3,1 procent ten opzichte van 2022. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van data van de Nationale Politie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Utrecht grootste stijger aantal schuurinbraken

Het onderzoek toont verder aan dat in de provincie Utrecht het afgelopen jaar 733 schuurinbraken zijn gemeld, een stijging van bijna 25 procent vergeleken met 2022. Ook schuren in de provincies Groningen (+15,4 procent), Zuid-Holland (+11,6 procent) en Noord-Holland (+10,4 procent) waren vaker doelwit van een inbraak. In Zeeland daalde daarentegen het aantal schuurinbraken met 30,4 procent.

Elektrische fietsen en Green Egg barbeques favoriet

Inbrekers die schuren ongewenst bezoeken, laten hun oog vooral vallen op dure spullen zoals elektrische fietsen, Green Egg-barbecues en gereedschap. Volgens de onderzoekers is het dan ook aanbevelingswaardig schuren goed af te sluiten met solide sloten. Verder achten zij het raadzaam dezelfde voorzorgsmaatregelen te treffen voor garages, kelderboxes en bijgebouwen, want daar slaan dieven eveneens regelmatig hun slag bij het zich toe-eigenen van spullen die niet van hen zijn maar die zij wel graag willen hebben, zonder daar zelf geld aan uit te geven. Bovendien is een goed afgesloten ruimte met duidelijke inbraaksporen een voorwaarde voor verzekeraars om de ontstane schade te vergoeden, mits daarvoor een passende woonverzekering is afgesloten.

Bronnen: Independer, Nationale Politie, CBS

GEEN REACTIES