Brandbrief over uitfaseren Pensioen in Eigen Beheer

copyright Pixabay

Onder de huidige omstandigheden zal nauwelijks gebruik zal worden gemaakt van de uitfaseringsmogelijkheden van het Pensioen in Eigen Beheer (PEB).

Dat stellen accountantsorganisatie SRA, het Register Belastingadviseurs (RB) en de Nederlandse Orde van Administratie en Belastingdeskundigen (NOAB) in een brandbrief aan de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel over het uitfaseren van het PEB ligt nu voor behandeling in de senaat, nadat het eerder deze maand door de Tweede Kamer werd aangenomen. Volgens de organisaties wordt met het wetsvoorstel alleen bereikt dat de bestaande pensioenregelingen worden bevroren. Zowel het doel van het wet als de verwachte opbrengst zullen volgens hen niet worden bereikt.

Partnercompensatie
Belangrijkste boosdoener is de partnerproblematiek. De partner van een DGA moet worden gecompenseerd voor het prijsgeven van haar rechten ten aanzien van de pensioenregeling. Wanneer de partner niet of onvoldoende wordt gecompenseerd voor deze rechten, is er volgens staatssecretaris Wiebes sprake van een schenking, aldus de drie organisaties.

Deze zienswijze leidt er volgens SRA, RB en NOAB toe dat de partner een zodanig aanzienlijk recht of zelfs uitbetaling zou moeten krijgen om een schenking te voorkomen. ‘Die verplichting jegens de partner is in de gevallen waarvoor het wetsvoorstel is bedoeld (namelijk bv’s die onder water staan) niet na te komen en zeker niet direct uit te betalen. Onder deze omstandigheden zal geen dga tot uitfasering overgaan, tenzij deze in gemeenschap van goederen is gehuwd’, stellen de drie organisaties. Het is juist omgekeerd, zo betogen zij: ‘Onze ervaring is dat veel dga’s buiten gemeenschap van goederen zijn gehuwd, vermoedelijk is dat zelfs in het merendeel van de gevallen zo.’

Uitstel
SRA, RB en NOAB stellen nu voor dat de invoeringsdatum wordt verschoven totdat er een eenduidige oplossing is gevonden. Volgens hen is de voor de hand liggende oplossing het wettelijk vastleggen dat het verlenen van medewerking door de partner zonder compensatie gedurende de periode 2017 tot en met 2019 geen schenking aan de dga oplevert.

Bron: SRA, Accountant.nl

GEEN REACTIES