Zorgverzekeraars: pak nu door met provisietransparantie

copyright Pixabay

Minister Hoekstra probeert met zijn nieuwe voorstellen voor provisietransparantie zowel de kool als de geit te sparen. Dat is onwenselijk, vindt Zorgverzekeraars Nederland.

Dat stelt ZN-voorzitter Dirk Jan van den Berg in een reactie op de internetconsultatie over de voorstellen. De koepel van zorgverzekeraars zegt teleurgesteld te zijn in de plannen: ‘ze zijn een te kleine stap in de goede richting’. ZN is vooral slecht te spreken over de mogelijkheid voor adviseurs (en verzekeraars) om gemiddelde provisiebedragen of -percentages te geven. ‘Wij onderstrepen het belang van een eenvoudig inzicht in de nominale provisie in euro. Het is een cruciale voorwaarde voor de versterking van de positie van de consument in de distributieketen van schadeverzekeringen.’

Volgens Van den Berg denken de Consumentenbond (die al reageerde) en het Verbond van Verzekeraars er precies hetzelfde over. De ZN-voorzitter zegt ‘niet blind te zijn’ voor de weerstand bij de adviseurs en bemiddelaars, maar vindt dat Hoekstra met zijn voorstellen probeert ‘de kool en de geit te sparen’. Hij roept de minister daarom op om ‘nu door te pakken’.

Marktpartijen hebben tot en met donderdag om te reageren. Opmerkelijk is dat de twee belangrijkste partijen in dit beladen dossier, het Verbond van Verzekeraars en Adfiz, nog (steeds) geen reactie hebben ingestuurd. Ook vanuit de branche van vergelijkingssites is nog niet gereageerd.

GEEN REACTIES