VBO-makelaars melden succes met digitaal biedsysteem

© Mudassar Iqbal, Pixabay

Zowel makelaars als consumenten zijn tevreden over een pilot met een online biedsysteem dat het aankoopproces van koopwoningen transparanter moet maken. Makelaarsorganisatie VBO en keurmerk en softwareleverancier Eerlijk Bieden hebben de eerste fase van de pilot afgerond met 59 verkochte woningen. Consumenten waarderen de methode met een 8,8.

In de pilot krijgt de consument inzicht in het verloop van het verkoopproces en de prijsvorming van een woning. De procedure in de pilot, waaraan circa 90 VBO-leden deelnamen, gaat als volgt. Wanneer een kandidaat een bod uitbrengt, wordt in de bevestigingsmail een link gestuurd naar de Woontracker – te vergelijken met een Track & Trace-pagina. Op deze pagina is het verloop van het hele verkoopproces live te volgen. Na het verstrijken van de biedingsdeadline worden er geen nieuwe biedingen meer geaccepteerd en krijgen zowel de makelaar als de verkoper een overzicht van alle kandidaten waaruit een koper aangewezen kan worden. Ook iedereen die een bod heeft gedaan krijgt tegelijkertijd een bericht, zodat direct duidelijk is of een bieding wel of niet werd geaccepteerd.

Nadat het contract getekend is, komen eventueel ook alle biedingen bij de kandidaten terecht, zodat zij een beter inzicht hebben in het biedproces in zijn geheel en dit kunnen gebruiken bij een mogelijk volgend bod. De laatste stap in het verkoopproces is de bekendmaking van het winnende bod, inclusief een indicatie of er gebruik is gemaakt van enige ontbindende voorwaarden. Dit wordt gedeeld na de drie dagen bedenktijd. Op dat punt wordt ook het aantal ingediende biedingen (in klassen) getoond.

VBO meldt dat het op korte termijn mogelijk wordt om ook een verklaring van een hypotheekverstrekker of adviseur toe te voegen, en een lijst van roerende zaken op te geven. Ook wordt het voorbehoud bouwtechnische keuring verder gespecificeerd.

Vandaag werd bekend dat het demissionaire kabinet een soortgelijk biedlogboek wil verplichten voor alle makelaars.

GEEN REACTIES