Makelaars verbeteren werkwijze niet snel genoeg, minister eist biedlogboek

Makelaars verbeteren werkwijze niet snel genoeg, minister eist biedlogboek
© Mohamed Hassan, Pixabay

Makelaarsorganisaties zijn te traag met initiatieven om het verkoopproces van koopwoningen eerlijker en transparanter te maken. Daarom gaat het ministerie van Binnenlandse Zaken nu zelf actie ondernemen. Een van de plannen is een digitaal biedlogboek dat het proces van bieden op koophuizen eerlijker en transparanter moet maken.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft demissionair minister Ollongren de makelaars er behoorlijk van langs: ze verhaalt van aanhoudende misstanden over kopers die te veel risico nemen, makelaars die te veel ruimte krijgen om af te wijken van de regels, en signalen van niet-integer handelen. “In mijn brief aan de Tweede Kamer van 20 april jl. heb ik makelaars opgeroepen om het koopproces transparanter te maken. Inmiddels zijn we een half jaar verder. Helaas is van een branchebrede aanpak van misstanden tot op heden geen sprake. Om die reden ga ik nu over tot het zetten van de eerder aangekondigde extra stappen, waarbij ik een nadrukkelijke rol zie voor mijn ministerie als verantwoordelijk departement voor de woningmarkt.”

Einde aan vrijblijvendheid
Allereerst wil de minister dat het aankoopproces gecontroleerd gaat worden door middel van een transparant biedproces. “Ik wil een einde maken aan de vrijblijvendheid die sommige partijen ervaren om van bestaande gedragsregels in het biedingsproces af te wijken.” Daarom moet er een automatisch gegenereerd biedlogboek komen dat inzicht biedt aan koper en kandidaat-kopers in alle biedingen. Het enige initiatief uit de branche in die richting tot nu toe is dat van VBO Makelaars, samen met keurmerk en softwareleverancier Eerlijk Bieden. Ollongren volgt de ontwikkelingen van hun pilot “op de voet”.

Verbeterplan
Ten tweede wil de minister duidelijker regels stellen voor het koopproces. Zij werkt op dit moment samen met de sector aan een verbeterplan om de integriteit van makelaars te vergroten. Daarin wil ze ook certificering van het biedproces door een onafhankelijke partij opnemen. Ook moet er verenigingsoverstijgend en onafhankelijk tuchtrecht komen. Het verbeterplan zou voor het einde van het jaar ondertekend moeten worden.

Gelijkheid
Ten derde eist de minister gelijkheid voor alle kopers. Ze wil niet meer dat kandidaat-kopers een concurrentievoordeel hebben omdat ze bereid zijn meer risico te nemen door financiering of bouwkundige keuring niet meer in hun bod op te nemen. Daarom wil ze dat informatie over financiering en bouwkundige keuring vóór het tekenen van het koopcontract beschikbaar komen.

Evenmin wil ze nog hebben dat de kans op het vinden van een passende koopwoning afhankelijk is van toegang tot het woningaanbod. Het betekent dat makelaars moeten stoppen met de werkwijze waarin zij nieuw woningaanbod eerst binnen eigen kringen delen en daarna pas op openbare platforms. “Daarmee wordt impliciet het hebben van een aankoopmakelaar als voorwaarde gesteld voor toegang tot de woningmarkt.” Dit betekende de afgelopen jaren een soort automatisch verdienmodel voor veel makelaars. Dat mag dus straks niet meer.

GEEN REACTIES